Şehit aileleri icraya verildi

  • Dûtax’ın Mûşîyan köyünde 2019'da katledilen HPG’liler ile Murat Kaya'nın aileleri, haklarında "kamu malı ve personele zarar" iddiasıyla verilen para cezası nedeniyle icraya verildi.  

Agirî’nin (Ağrı) Dûtax (Tutak) ilçesine bağlı Mûşiyan köyünde, 6 Aralık 2019’da çok sayıda asker, polis ve korucu tarafından başlatılan saldırıda üç gerilla ve üç çocuk babası Murat Kaya hayatını kaybetti. Yaşanan çatışma sonrası 10 yurttaş işkenceyle gözaltına alındı. İşkenceyle gözaltına alınan Hanım Aksoy, Alican Aksoy, Kemal Aksoy, Ahmet Aksoy, Cemal Aksoy, Fikret Çetin, Zozan Kaya, Birgül Çetin ve Mehmet Sıddık Çetin, 7 gün tutulduktan sonra 12 Aralık'ta adliyeye sevk edildi. Cemal Aksoy ile Fikret Çetin “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.  

Gözaltına alınan 6 kişi hakkında iddianamenin kabul edilmesinin ardından Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama başladı. Ahmet Aksoy ve Mehmet Sıddık Çetin hakkında beraat kararı verildi. Birgül Çetin'e, 3 yıl 1 ay 15 gün; Hanım Aksoy'a ise “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay ceza verildi. Tutsak Cemal Aksoy'a 12 yıl ve Fikret Çetin'e ise “Örgüt üyeliği" iddiasıyla 7 yıl 6 hapis cezası verildi. Erzurum Bölge Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Dosya şu an Yargıtay’da.

Dosyanın Yargıtay’a gönderilmesinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı, HPG’lilerin aileleri ile Murat Kaya’nın mirasçıları ve halen tutuklu olan Cemal Aksoy hakkında “Kamu malına ve personeline zarar” verdikleri iddiasıyla tazminat davası açtı. Mahkeme, 7 bin 817'şer TL ceza verilmesine karar verdi. Paranın ödenmemesi üzerine Erzurum 5. İcra Dairesi tarafından aileler hakkında icra takibi başlatıldı. Aileler, karara karşı itirazda bulundu. AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.