Diyarbakır Kilisesi Ruhani Lideri Ahmet Güvener, Demokratik İslam Kongresi Üyesi ilahiyatçı Fadıl Bedirhanoğlu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Cafer Koluman ile HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya; Varto, Cudi ve Ağrı'da şehitliklere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, mezarlıklara yapılan saldırıların Kürt halkına duyulan nefretin boyutunu ortaya koyduğunu ifade etti. "Dini açıdan mezarlar kimin olursa olsun hiçbir şekilde onlara saldırı söz konusu olamaz" diyen Bedirhanoğlu, "Saldırı olduğu takdirde İslam'dan, insanlıktan bahsetmesi mümkün değildir. Bu saldırılar despotizmdir. İslam ile izahı mümkün değildir. Ölüye, şehitliğe saldırı cinnet aşamasıdır. Bundan bir an önce kurtulmak gerekir" dedi.


Faşizmin dışa vurumu

Cafer Koluman ise şunları söyledi: "Sur ilçesinde özel hareket timleri cami tarayıp, kiliselerin içine girip zarar veriyor. Cizre'de halkın günlerce gidemediği camilere keskin nişancılar yerleştiriliyor. Varto'da bulunan şehitlik, cemevi ve cami bombalanıyor, yıkılıyor. Bunlar kabul edilebilir değil. Faşist bir zihniyetle, yapılan bu uygulamalar halkın değerleri ile dalga geçmektir."

Saldırıları "faşizmin dışa vurumu" olarak tanımlayan Koluman, "Diriye saygı duymayan bir anlayışın, ölüye de saygı duymadığını gördük. Rojava'da, Konbanê'de DAİŞ zihniyeti neyse devletin yaptıkları da odur" diye konuştu. 


Asla unutulmaz

Diyarbakır Kilisesi Ruhani Lideri Ahmet Güvener, "Şehitliklere saldırı aslında Allah'a saldırıdır. Mabetlere ve şehitliklere zarar vermek hiçbir inançta yoktur. İnsanlara yapılan saldırılar eninde sonunda unutuluyor ama şehitliklere, mabetlere yapılan saldırılar asla unutulmaz. Mezarlıklarda bulunan ağaçlık alanlara dahi dokunmazken, şehitliklere saldırı asla kabul edilmez" dedi. 


Hesabını verecekler 

AKP iktidarının gerilla mezarlarını bombalamasını "insanlık cinneti" olarak tanımlayan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise "İktidar önce öldürüyor, sonra hem ölüye hem de ailesine işkence ediyor" dedi. Başbakan Davutoğlu'nun, "Anadilde ağıt yakabiliyorlar" sözlerini hatırlatan Kaya, "Ağıt yakacak mezarlık mı bıraktınız? Evlatlarının mezarlarını bırakmadınız bu halka" sözleriyle tepki gösterdi. "Yunanistan'da Türklere ait mezarlıklar yakılsa ya da Türkiye'de Kürtler, Edirkapı'daki askerlere ait mezarlıkları yaksa ne hissederdiniz?" diye soran Kaya, "Bu zulümleri yapanların yanlarına kalmayacak, er ya da geç hesabını verecekler" dedi. 


DİHA/AMED/ANKARA




Türbe ziyareti yasak


Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı İlbeyi köyünde bulunan Gulçin Baba ve Haydar Baba türbeleri ile Çomak köyü mevkiinde bulunan Pir Xanikan türbesini ziyaret etmek isteyen Aleviler, jandarma tarafından engellendi. 

Türbeleri her sene ziyaret edip kurban kesen yurttaşlar, bu kez jandarma engeliyle karşılaştı. "Güvenlik" gerekçesiyle türbelerin bulunduğu bölgelere gidişlerine izin verilmeyen Alevilerin kaymakamlığa yaptığı başvuru da sonuç vermedi. İlçe Jandarma Karakolu'na giderek türbelerini ziyaret etmek istediklerini belirten halka "Ziyaretlere gidemezsininiz, giderseniz başınıza geleceklerden biz sorumlu değiliz" yanıtı verildi. "Güvenlik bölgesi" ilanlarına tepki gösteren Aleviler, "Güvenlik gerekçesiyle bizi değerlerimizden ediyorlar, dini inançlarımızı yapamıyoruz. Devletin Alevilere ve Kürtlere yaptığı zulüm yetmedi mi?" dedi. 


 DİHA/BİNGÖL