Şemdinli’deki yangın yayılıyor

  • Bitlis’teki ormanlık alanda çıkan yangın büyük oranda kontrol altına alınırken, Şemdinli’deki yangın giderek yayıldı.

 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Nehrî (Bağlar) köyünün Begirdî (Güzelkaya) ve Gerket (Zorgeçit) mezraları kırsalındaki ormanlık alanda önceki gün çıkan yangın, dün de devam etti. Havadan müdahalenin yapılmadığı yangın köylülerin çabalarıyla söndürülmeye çalışıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, giderek büyüyen yangına ilişkin açıklama yaptı.  Açıklamada, “Dersim’den sonra Şemdinli’de başlayan yangın için gerekli müdahaleler yapılmıyor. Bölge halkının geçim kaynakları olan toprakların tehlikede olması demek, yaşam haklarını tehlikeye sokmakla beraber ekonomik anlamda da halkı derin bir girdaba sokacaktır. Bununla beraber doğanın dengesinin bozulması ve toprakların verimsizleşerek yok olması tehlikesiyle de karşı karşıya kalınacaktır. Doğaya yönelik alınan her tedbir, insanlığa yönelik de alınmış bir tedbirdir” denildi. 

Bitlis’te Ava Weqfê bölgesinde 30 Ağustos’ta başlayan orman yangını ise önceki gece saatlerinde havadan yapılan müdahale sonucu büyük oranda kontrol altına alındı. Mutki ilçesine bağlı Hürmüz (Ağaçköprü) köyüne kadar ulaşan yangında 20 hektarlık alan kül olurken, Boz Dağı’nda yer yer rüzgarın etkisiyle alevlerin yükseldiği belirtiliyordu.

Roj Deresi’nde 7 gün oldu

Dersim’in Hozat ilçesinde askeri operasyonla 17 Ağustos’ta başlayan orman yangını, Munzur ve Pülümür vadileri ile merkeze bağlı Türüşmek (Aktuluk) Mahallesi’nde çıkan yangınla devam etti. Hozat, Munzur Vadisi ve Türüşmek’teki yangınlar kontrol altına alınırken, Pülümür Vadisi’nde bulunan Roj Deresi’ndeki yangın ise 7 gündür sürüyor.

Hozat’ın Tanzi deresinde bulunan Kurukaymak köyü ile Koçeri Mezrası’nda başlayan orman yangınına müdahale edilmemesi nedeniyle 12 gün (28 Ağustos) sonra Ovacık’a bağlı Kakper (Buzlutepe) köyü ve bağlı Çamurek ve Hınzori mezralarına yayıldı. Yangına müdahale ise başlamasından 13 gün sonra kamuoyunun tepkileri sonucu başladı. Bu süre zarfında yangına müdahale etmek isteyen yurttaşlar ve bölgede inceleme yapmak isteyen STÖ temsilcileri ve milletvekilleri, bölgenin “özel güvenlik alanı” olma gerekçesiyle askerlerce engellendi. Yangın ise 15 gün sonra söndürülebildi.

28 Ağustos’ta Pülümür Vadisi’nde bulunan Roj Deresi’nde, 29 Ağustos’ta da Munzur Vadisi’nde yer alan Fırtına Veli Çeşmesi’nde orman yangını başladı. Roj Deresi’nde 7 gündür süren yangına şehir merkezi ve ilçelerden bölgeye giden yurttaşlar müdahale ediyor. Bölgenin oldukça engebeli ve sarp kayalıklar olması nedeniyle yurttaşların müdahalesi yetersiz kalıyor. 

Munzur Vadisi’nde yer alan Fırtına Veli Çeşmesi’nde 29 Ağustos’ta başlayan orman yangını sonucunda yüzlerce yıllık olduğu belirtilen meşe ağaçlarından geriye sadece küller kaldı.  

Yayladere’de kontrol

 Bingöl’ün Yayladere ilçesinde de 29 Ağustos’ta başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Bölge sakinlerinden edinilen bilgilere göre, Yayladere’deki yangın, yurttaşların ve önceki gün bir helikopterin havadan müdahalesi sonucu dün sabah itibarıyla söndürüldü. Rüzgarın etkisiyle yangının hızlı yayıldığı ve geç müdahalenin yapıldığını ifade eden yurttaşlar, yüzlerce hektarlık alanın yandığı ve ağaçların köle döndüğü kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.