Sendika değiştirenler atıldı

  • Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Serel Seramik fabrikasında çalışan dört işçi sendika değiştirdikten sonra işten çıkarıldı. Fabrika önünde bir araya gelen işçiler, işçilerin işe geri alınmasını istedi. 

Manisa Yunusemre ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Elginkan Vakfı’na ait Serel Seramik’te sendika değiştiren işçilere şirket yönetimi tarafından baskı yapılmaya başlandı. İşçiler, fabrika içindeki sorunların çözüme kavuşturulmaması, düşük ücretler, yetersiz sosyal haklar ve genelde tüm bu olumsuzluklar karşısında örgütlü oldukları Türkiye Çimento, Seramik, Toprak ve Cam Sanayii İşçileri Sendikası’ndan (ÇİMSE-İŞ) istifa etmeye başladı. İstifaların ardından Cam, Çimento, Seramik ve Toprak Sanayii İşçileri Sendikası (Kristal-İş) üyesi olan dört işçi tazminatları verilmeden işten çıkarıldı. 

Bunun üzerine işçiler dün fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. “İşverenin baskıları bizi yıldıramaz” pankartı açılan açıklamaya yüzlerce işçi katıldı. İşçiler adına basın açıklamasını Mehmet Pürçek okudu. Ülkenin gerçeklerini göz ardı ederek sadece ücret sendikacılığına indirgenmiş anlayışı reddettiklerini belirten Pürçek, “Sendikalarından istifa eden işçilerin bu tepkileri üzerine başlayan baskılar en nihayetinde fabrikanın bakım nedeniyle kapatılmasına, yıllık ücretli izinlerin dayatmayla kullandırılmasına ve işten atmaya kadar ulaştı. Şu ana kadar dört işçinin iş sözleşmesi, fabrika yönetiminin verdiği söze rağmen İş Kanunu 25/2’den feshedildi ve noter aracılığıyla tebliğ edildi. İşçiler işten çıkarmaların devam edeceğini düşünüyor” dedi. 

Bu yaşananların ardından mevcut sendika yönetiminin kendi sorumluluklarını göz ardı ettiğini kaydeden Pürçek, “Yaşanan istifalardan işyeri temsilcilerini sorumlu tuttu ve temsilcileri görevden aldı. Görevden almayı takiben işyeri temsilcileri üzerinde işten atmaya yönelik baskılar kurulmaya başlandı. Nitekim Şirket Üyesi Ercüment Arıcı gerçekleştirilen bu demokratik eylem karşısında işçileri bir araya toplayarak, yapılan bu eylemin hatalı olduğunu, birkaç kişinin peşinden koşulduğunu, bu eylemin işçilere pahalıya mal olacağını ve en sonunda birkaç kişinin kafasının koparılması gerektiğini ifade eden tehdit cümleleri sarf etti” şeklinde konuştu.

İşverenin tekrar eski sendikalarına dönmeleri durumunda kendilerine yüzde 35 zam teklif ettiğini aktaran Pürçek, şunları dile getirdi: “Ancak işçiler bu teklifi kabul etmedi. İşçiler tavırlarında haklı olduklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini, eski sendikalarına ise tekrar geri dönmeyeceklerini belirtti. Sonuç olarak aralarında görevden alınan sendika temsilcilerinin de bulunduğu dört işçi işten çıkarıldı. Bizler işçilerin sendika seçme özgürlüğüne saygı duyulmasını, işten atılan arkadaşlarımızın işe geri alınmasını istiyoruz. İşyerinde uyguladığınız baskılara bir an önce son verin. İşçileri işsizlikle tehdit edip terbiye etmeye kalkışmayın. Bizler haklarımıza, hukuktan doğan demokratik taleplerimize saygı duyulana dek örgütlü mücadelemizi sürdüreceğiz.”  MANİSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.