Sendikalı kadınlar yeni mücadele hattı başlatıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Sendikalı kadınlar “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” şiarıyla karşıladıkları 8 Mart ile birlikte güvencesiz ve esnek çalışmaya karşı yeni bir mücadele hattı oluşturacaklarını belirtti. 

DİREN YURTSEVER
MA/ANKARA

Kadınlar bu yıl, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında karşılıyor. İktidarın “Hayat eve sığar” algısıyla yönettiği pandemi süreci, ev içi şiddet başta olmak üzere kadınları birçok sorunla baş başa bıraktı. Tüm baskı ve zorluklara rağmen erkek iktidarı ve şiddetine karşı “evlere sığmayı” reddeden kadınlar, yıl boyunca kazanımlarına yönelik saldırılara karşı alanları terk etmedi. 
Şiddete, tacize, tecavüze, katliamlara ve kadın karşıtı politikalara karşı yükseltilen mücadele ve örülen dayanışma, bu yıla damgasını vuran gündemler arasında yer aldı. Bu süreçten en çok etkilenen alanların başında kamu gelirken, kadın emekçiler uzaktan ve esnek çalışmanın tüm tahribatlarını yaşadı. Hummalı bir çalışma içerisinde olan kadın emekçilerin isyanı 8 Mart etkinliklerine yansıyacak. 

8 Mart’ta başlangıç

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, pandemi süreciyle birlikte kapitalist sistemin kadınlara ve topluma gelecek açısından bir vaadinin olmadığını görüldüğünü söyledi. Var olan bütün eşitsizliklerin bu süreçte daha da derinleştiğine dikkat çeken Atasoy, “Bu pandemiyle ortaya çıkan sistemin kendi sorunları aslında. Politik, ekonomik sorunların yumağında gelişen bir süreç oldu bizim açımızdan” dedi.

Birlikte başarmanın farklı yollarını aradıklarını belirten Atasoy, hem sermaye hem de kapitalist devletler tarafından esnek çalışma adı altında emek sömürüsünün daha da derinleşeceğini gören bir yerden ve buna karşı mücadele hattı oluşturarak 8 Mart’ı karşılayacaklarını dile getirdi.

Atasoy, “Kamuda örgütlü bir sendikayız. Esnek çalışma bizler için daha az ücret almak, aynı zamanda örgütsüz kalmak, emekliliğin hayal olması,  daha fazla iş yükü ile uğraşmak ve verili o kadın rollerinin daha fazla üzerimizde yük ve sorumluluk olarak geri dönmesi demek. Bütün bunlara karşı güvenceli ve hak ettiği ücreti alan bir pozisyonda var olmak istiyoruz. 8 Mart’ta da bunun başlangıcını yapmak istiyoruz” diye belirtti. 
 
Değiştirecek gücümüz var

“Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” şiarıyla 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını dile getiren Atasoy, “Bizi sessiz bırakmaya çalışanlara karşı her yerde sesimizi yükselten, aynı zamanda örgütlülüğe çağıran, var olan bu sömürü sistemini değiştirmeye dönük kadınların gücünü biraz daha ortaya koyan iddialı bir şiarımız var. Kadınların iktidarlara geri adım attırmayı başarabildiğini gösterdiler. 8 Mart’ta bu iddia ile bütün kadınları dayanışmaya bir arada durmaya çağıran bir şiarla mücadele hattı ile giriyoruz. Biz biliyoruz ki bir arada olursak bunu değiştirebiliriz. Eşit, özgür bir yaşamı bir arada kurabiliriz. O yüzden bütün kadınları 8 Mart’ta alanlara bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Esnek çalışmaya karşı mücadele

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderek derinleştiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Eğitim emekçileri açısından da özellikle esnek ve uzaktan çalışmayla birlikte bu cinsiyet eşitsizliklerini daha fazla yaşadığımız bir süreç oldu. Esnek çalışma ve güvencesizlik uzun zamandan beri hükümetin gündeminde. Pandemi sürecindeki deneyimlerimiz de bize itirazlarımızda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Bir bütün olarak esnek çalışmaya karşı bir mücadele hattını örmeyi hedefliyoruz.”
 
Mücadeleyi daha güçlü örmek durumundayız

Yeni bir direniş hattı örmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yardım, “Özellikle pandemi süreciyle birlikte artan şiddeti, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden tartışmaya açılmasını, kayyum atanan belediyelerde kadın birimlerinin kapatılmasını, kadın sığınma evlerinin kapatılmasını, her gün katledilen 3 kadını gördük. 8 Mart buna karşı mücadelenin en önemli ayaklarından biri. Biz ‘Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var’ şiarıyla mücadeleyi daha güçlü örmek durumundayız” mesajını verdi.
 
Ayağa kalkma zamanı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Kadın Komisyonu üyesi Nevin Kızılöz ise, işçi kadınların en fazla çalışma alanlarında sorunlarla karşı karşıya kaldığını aktardı. Sendikalı işçilerin özellikle bu dönemde işverenler tarafından Kod-29 baskısıyla işsiz bırakılmayla yüz yüze kaldığını belirten Kızılöz, 8 Mart’ta talepleriyle alanlarda olacaklarını vurguladı. Kızılöz, “1857 tarihinden bu yana ‘eşit işe eşit ücret’ ve ‘insanca yaşam’ mücadelesi veren sermayenin azgın saldırısında yangında hayatını kaybeden kadınların anısına ayağa kalkmanın tam zamanıdır. Kadınlara karşı ciddi saldırılar var. Kadın cinayetleri, taciz, tecavüz, işyerlerinde uygulanan mobingler arttı. Buna karşı kadınların kendi sorunlarına sahip çıkarak mücadele etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Tüm dünyadaki kadınlara tek yürek olma çağrısında bulunan Kızılöz, 8 Mart alanında haykıracakları talepleri de şöyle sıraladı: “İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçmesi, kreşlerin belediyeler eliyle işyerlerinde daha yaygın olması ve yaşlı bakımı için gündüz bakımevlerinin mahallelerde yapılmasını talep edeceğiz. Birlikte mücadeleyi yükseltmenin, alanlara çıkmanın  tam zamanı.”

SES sözünü söyleyecek

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli de, sağlık emekçilerinin durumuna değinerek, “Sağlık emekçilerinin pandeminin sonuçlarından en çok etkilenen iş kolu olduğunu, ama buna rağmen halen bu heyecanı, bu ruhu taşıdığını belirterek, “Sessiz kalmak, kanıksamak, kabullenmek kadınların fıtratında yoktur. Sağlık emekçileri bu yoğunluğa, bu iş yüküne rağmen sözünü söylemekten vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.