DAİŞ çetelerin Şengal'e saldırısı ve gerçekleştirdiği katliamın ardından kurulan Şengal savunma birliklerine katılım gün geçtikçe artıyor.

Güney Kürdistan’ın Şengal kentinde yaşayan Êzîdîler, 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ terör örgütü öncülüğünde büyük bir katliamla karşılaştı. Katliamdan geçirilen, esir alınan Êzîdî halkı, kendilerini korumak ve yaşadıkları yeri savunmak için çoğunluğu Êzîdîlerden oluşan askeri birlikler kurdu. Bu birliğe 3 kız kardeşin katılımı ise herkesi etkiledi. 3 kız kardeşten biri olan ve şu an YPJ Şengal komutanlığında yerini alan Dêrsim Şengal Kawa, artık sadece kardeş değil aynı zamanda yoldaş olduklarını söyledi.


'Kadınların intikamını alacağız'

“DAİŞ çetelerinin bir yandan katlettiği diğer yandan ise kaçırdığı Êzîdî halkımızın ve kadınların intikamını almak için bu direnişe katıldık. Sonuna kadar da halkımız için mücadele edeceğiz” diyen Kawa, artık katliamlara izin vermeyeceklerini belirtti.

Şengal’de insanlığın katledildiğinin altını çizen Kawa, “Bu yüzden de herkese sesleniyorum. Dini, ırkı, dili fark etmiyor; her genç Şengal’i özgürleştirme hamlesinde yerini almalıdır” dedi.


İnsanın kendi topraklarında esir olması çok acı

Kardeşlerden Berîtan Sozdar ise yaklaşık 11 aydır Şengal’de DAİŞ terör örgütüne karşı direndiğini söyledi. "İnsanın yaşadığı topraklar özgür değilse, düşman tarafından işgal edilmişse, evde oturmanın ve bir diğer saldırıyı beklemenin anlamı yoktur" diyen Sozdar, insanın kendi topraklarında esir olması kadar acı bir durumun olmadığı da belirtti.


Soru işaretleri yerini umuda bıraktı

“73 fermandan geçirilen biz Êzîdî halkının artık kendi kendini koruma zamanı gelmiştir; hatta geç bile kaldık. Fermandan sonra baktım ki katledilen, kaçırılan ve kendisini savunamayan hep biz kadınlarız. O yüzden de YPJ Şengal’e katılıp kaçırılan ve katledilen kadınların intikamını almayı  esas aldım. 3 kardeş olarak katılmamız kafalarda soru işaretleri bıraktı. Fakat biz ise o soru işaretlerini kaldırıp yerini inanç ve umuda bağladık" diye konuşan Sozdar, 2 erkek kardeşinin de bu direnişte yer aldığını ve şimdi Şengal adında bir erkek kardeşinin dağda, Kawa adında bir erkek kardeşlerinin de sınırda direnişte yer aldığını kaydetti.


'Kadınların çaresiz kalmasına izin vermeyeceğim'

Direnen kardeşler olarak az da olsa umuda vesile olduklarını belirten Sozdar, “Topraklarımız için gerekirse canımızı veririz. Özellikle bir Êzîdî kadın olarak artık kadınların çaresiz kalmasına izin vermeyeceğim. Çünkü biz kadınlar çaresiz ve güçsüz değiliz; hem askeri hem de ideolojik olarak istersek gelişebiliriz. İlk katıldığım zaman olduğu gibi şimdi de halkıma söz veriyorum ki, kanımın son damlasına kadar savaşıp mücadele edeceğim" dedi.


Êzîdî gençlere çağrı

"Bir daha böylesi katliamların yaşanmaması için Kürdistan'ın 4 parçasının da özgürleşmesi gerekiyor. Bu yüzden de kendimizi sadece Şengal’i özgürleştirmek için değil nerde ihtiyaç olursa oraya gideriz diye hazırladık” diyen Rûken Munzur da Şengal’i özgürleştireceklerini, bunun için de askeri sistemi tam olarak oturtacaklarını dile getirdi. 

Êzîdî halkını, özelde de gençlerini Şengal direnişinde yer alması çağrısında da bulunan Munzur, “Katliamların önünü almak için herkes Şengal'e gelmelidir" diye konuştu. 


ESTER AŞMÎ/ANF/ŞENGAL