Hafta sonu Almanya’nın Bielefeld kentinde, Şengal Katliamı’nı protesto yürüyüşüne katılan 26 yaşındaki Nergiz Şengali, “O gece DAİŞ Gerzerkê köyünü girdi. Köylülerde az sayıda silah vardı. Silahlarımız tükendi. Bu köyde bir çok insanımız katledildi. Halam, eşi ve 4 çocuğu DAİŞ’in elinde ve şimdiye kadar onlardan bir haber alamadık. Bir kısmımız köyden çıkmayı başardı. Şengal’e yaklaştığımızda, Peşmerge’nin halktan önce kaçtığını gördük. Peşmerge hiçbir şey yapmadı. HPG/YPG gerillaları Rojava yolunu açtıklarını söyledi. Onların korumasında çıktık” dedi.
Heyder Hesen de duygularını şu şekilde ifade etti: “Peşmerge bize ‘Korkmayın, ölsek bile sizi yalnız bırakmayacağız’ diyordu. DAİŞ geldiğinde gittiler. Akrabalarım, kaçan Peşmerge’den hiç olmazsa silahlarını kendilerine vermelerini istedi. Peşmerge buna da yanaşmadı. Çocuklarımız dağlık alanda susuzluk ve açlıktan ölüyordu. Bir sabah Apocuların yolu açtıklarını söylediler. Rojava’ya kadar 11 saatik yolu gerillanın savunmasıyla geçtik.”
19 yaşındaki Basel Xalit de “Biz dışarı çıkıp, Peşmerge nerede dediğimizde, kaçtıklarını söylediler. Biz de çaresiz bir şekilde Şengal Dağı’na gittik. Bir kaç gün sonra gerillalar yolu açtığında Rojava’ya geçtik. HPG ve YPG/YPJ’ye çok teşekkür ediyorum. Onlar olmazsa bizler de kurtulamayacaktık” şeklinde konuştu.
HAKKI DİNÇ/BIELEFELD