Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Pekin’de Reuters ajansına verdiği demeçte, Seyfülislam Kaddafi’nin aracılar kanalıyla kendileriyle temas kurduğunu belirtti. UCM savcısı, Seyfülislam Kaddafi’nin ileri sürülen insanlık suçlarını işlemediğini ileri sürdüğünü ve yargılanması durumunda sonucun ne olacağını anlamak istediğini söyledi.
Bir hukuk konferansına katılmak için Pekin’de bulunan savcı Moreno-Ocampo, hakkında tutuklama kararı bulunan Seyfülislam’la teslim olma ihtimalini görüştüklerini belirterek, “Masum olduğunu ve bunu hakime kanıtlayacağını ifade ediyor. Suçsuzluğuna hükmedilirse, daha sonra neler yaşayacağı konusunda kaygılı. Ona yargı sistemini, yargıcın karar vereceğini, sonuçları anlatıyoruz. Lakin, elimizde güçlü kanıtlar bulunduğuna inanıyoruz. Paralı askerlerin, başka bir ülkeye geçmesi noktasında ona yardım etmeye çalıştığı bilgisi mevcut elimizde. Hareketini engellemeye çabalıyoruz. Bu amaçla, bazı ülkelerle temas halindeyiz” dedi.
Moreno-Ocampo, “Seyfülislam Kaddafi’nin bazı seçenekler bulduğunu biliyoruz, onun teslim olmasına yardımcı olmak istiyoruz” diye konuştu.
Hollanda’nın Lahey kentindeki UCM, Kaddafi’nin yanı sıra, oğlu Seyfülislam ve eski istihbarat şefi Abdullah Essenusi hakkında, insanlığa karşı suçtan Temmuz ayında tutuklama emri çıkarmıştı.

39 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi, yönetimin en etkin isimlerinden bir olarak sivrildi. Son yıllarda Kaddafi’nin yerini alabilecek aday olarak görülüyordu.

PEKİN