Şiddet arttı, tedbir yok

Kadın Haberleri —

CDO Koordinasyon Üyesi Hana Şiwan

CDO Koordinasyon Üyesi Hana Şiwan

  • Başûrê Kurdistan’daki Civil Gelişim Derneği (CDO) Koordinasyonu Üyesi Hana Şiwan, şiddet faillerinin iktidar tarafından korunduğunu belirterek, şiddetin önlenmesinde eğitimin önemine vurgu yaptı.

Başûrê Kurdistan’da ev içi ve kamusal alanda kadına yönelik şiddet arttı. En son 30 Aralık 2022 tarihinde Silêmanî’nin Hiwane Mahallesi’nde yüzlerce erkek bir kadına saldırdı. Saldırıya birçok kesimden kadın tepki gösterdi. Fakat şiddetin önlenmesi yönünde bir gelişme yok.

Başûrê Kurdistan’daki Civil Gelişim Derneği (CDO) Koordinasyonu Üyesi Hana Şiwan, şiddetin yoğun olduğunu belirterek bunun nedeninin de eğitimsizlik olduğunu söyledi.

Şiddetin önlenmesinde anne ve babaların eğitimine ve rolüne dikkat çeken Hana Şiwan eğitimde reforma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kadını aile bireyleri katlediyor

Kurdistan bölgesinde ‘namus’ adı altında kadınların katledilmesinin kaygı verici olduğunu dile getiren Şiwan, kadın örgütlerini harekete geçmeye çağırdı. Şiwan şöyle dedi: “Kadınların katledilmesinin bir nedeni yasalarla alakalı. Yasalara göre, katleden kişinin şikayet edilmesi ve bunun sonucunda soruşturma başlatılması gerekiyor. Ancak kadınlar daha çok aile içerisinde ya da aileye yakın bireyler tarafından katlediliyor. Bu yüzden de aile gidip şikayette, suç duyurusunda bulunmuyor. Aile bireyleri tarafından katledilen birçok kadının ailesini ziyaret ettiğimizde bize ‘birisi gitti, peşine düşmek istemiyoruz’ diyorlar ve suç duyurusunda bulunmuyorlar.” 

İntihara sürükleniyor

Erkeklerin uyguladığı şiddetten dolayı kadınların intihara sürüklendiğini belirten Şiwan, “Birçok kez kadınlar, çaresizlikten intihara sürükleniyor. Suçlanmamak, topluk içerisinde daha fazla baskı görmemek için çaresiz kalıp intihar ediyorlar. Bazı intihar olayları var. Eğer bunlar kapsamlı araştırılsa suçlandıkları için intihar ettikleri ortaya çıkar” dedi.

Kadının katledildiği toplumun kadınlar için güvenli bir toplum olmadığını ifade eden Hana Şiwan, bölgede kanunların işlemediğini söyledi.

Başûr hükümeti tarafından kadınların başvurması için bir had oluşturulduğunu belirten Şiwan, “Ancak buna ulaşma imkanı sınırlı. Bazı kadınlar bu şekilde öldürülmekten kurtarılabilir. Yüzlerce genç kadına yardım edilebilir. Ancak çok sınırlı. O yüzden de gerekli olan destek ve yardım tam olarak verilemiyor” dedi.

Hana Şiwan

İktidar katilleri gizliyor

Kadına yönelik şiddette siyasi parti ve aşiretlerin etkilerine dikkat çeken Hana Şiwan, “Bu bölgenin siyasi durumu özel. Uluslararası güçler, bölgenin siyasetine el koymuş durumda ve toplum üzerinde çalışma yürütüyor. Artık şiddetle, uyuşturucu, yine bazı İslami gruplar eliyle toplum içerisinde örgütleniyorlar ve toplumda huzursuzluk geliştiriyorlar. Çevre ülkeler bilinçli olarak toplumumuz içerisinde çalışma yürütüyor. Tüm kadınların yaşam ve kendini savunma hakkı var. Ancak bu sadece kanunlarda var. Yine kadınları katleden erkeklerin yakalanmama sorunu var. Zor yakalanıyorlar. Çevre ülkelere, yurt dışına rahatlıkla kaçıp saklanabiliyorlar ya da iktidar onları gizliyor.”

Önlem için siyasi partilere baskı yapılmalı

Başûrê Kurdistan’da bağımsız kadın örgütlerinin sayısına dikkat çeken Şiwan, kadın örgütlerinin kadınları koruyan yasaların çıkması için çabaladıklarını belirtti. Hana Şiwan şunları kaydetti:“Kadın katliamlarının önlenmesi için örgütlerin çok çalışması gerekir ve siyasi partiler üzerine baskı uygulamaları gerekir. Şiddet uygulayanların cezalandırılması gerekir. Siyasi partiler bu kişileri saklamamalı, hükümet, yargı kadın katliamları üzerinde daha ciddi durmalı. Kadın katliamlarına ilişkin dosyalar kaç yıl da geçse iyi araştırılıp soruşturulmalı.”

ROJDA AYDIN /JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.