Şiddet ve katliam tehlikeli boyutlarda

Kadın Haberleri —

.

.

  • Irak ve Başûrê Kurdistan'da 1 milyon kadın ve çocuk şiddet ve katilam riski altında bulunurken, dünya genelinde de 200 milyon çocuk katledilme ve tecavüz riskiyle karşı karşıya.

Irak ve Başûrê Kurdistan’da kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve katliamlarda artış tehlikeli bir boyuta ulaşırken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 1 milyondan fazla kadın ve çocuğun şiddet riski altında olduğunu duyurdu.

UNICEF’in açıklaması şöyle: “Irak’ta çoğu kadın ve kız çocuğu olmak üzere yaklaşık 1,32 milyon insan cinsiyete dayalı şiddet riski altında, acil önlem almalıyız.”

 

200 milyon çocuk tehlikede

Dünyada yaklaşık 200 milyon çocuk, savaş bölgelerinde tecavüz, katledilme ve yaralanma riskiyle karşı karşıya. Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children, yayımladığı raporda, 2020 yılında 337 milyona yakın çocuğun savaş ve çatışmaların yaşandığı bölgelerde bulunduğunu kaydetti.

Savaşlarda çocukların hedef  alındığını ve bunun son bulması istenilen rapora dair konuşan Save the Children Direktörü Inger Ashing, Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptığı ateşkes çağrısına rağmen, çocukların tecavüz, katledilme ve yaralanma tehlikesi altına olduğunu belirtti.

Milyonlarca çocuğun okula gidemediğini ve savaştan başka bir şey görmediğini dile getiren Inger, “Bu, uluslararası toplum üzerinde bir lekedir” dedi. 

Somali’de ‘acil yardım’ çağrısı

Save The Children’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Somali’de milyonlarca çocuğun tehdit altında olduğuna dikkat çekilmişti. Ülkenin birçok bölgesinde temiz suyun tükendiği, ailelerin ise yiyecek bulamadığı, kuraklık ve etkilerine karşı ise “acil yardım” çağrısı yapılmıştı. 

Yemen’de açlık tehlikesi

BM ise şubat ayında Yemen’de 5 yaş altı yaklaşık 500 bin çocuğun açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, aynı yaş grubundaki çocukların yüzde 50’sinin akut yetersiz beslenme riski altında bulunduğu uyarısını yapmıştı.

Yemen, Suriye, Libya, Somali, Mali, Nijerya, Nijer, orta Afrika Cumhuriyeti gibi birçok ülkede savaş yaşanıyor.

.
İbrahim Talep

Aldığı darbeyle bayıldı

İzmir Konak ilçesi Alsancak Mahallesi Ali Çetinkaya Bulvarı'nda Tuğba Serbest (26), işe gittiği sırada İbrahim Talep'in (34) yumruklu saldırısına uğradı. Serbest, aldığı darbeyle bayılırken, çevredekiler, durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. Saldırgan ise hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etti. Olay esnasında bir yurttaş Talep’i takibe alarak, yerini polise bildirdi. Gözaltına alınan saldırgan, polis merkezine götürüldü. Kadın ise kaldırıldığı Alsancak Nevvar- Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi. 
Tedavisinin ardından taburcu olan Serbest, Talep'ten şikayetçi oldu. Yapılan soruşturma ardından Talep, sevk edildiği adliyede tutuklandı.

JİNNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.