Sıkıştıkça Kürtlere saldırıyor

.

.

  • Kendi içinde çatışma yaşayan ama Kürtlere yönelik topyekun saldırılarını sürdüren Türk hükümeti, haftaya yeni siyasi soykırım operasyonuyla başladı. 10’a yakın ilde HDP İl ve İlçe yöneticilerinin de bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. 

AKP-MHP-Ergenekon koalisyonu, Kürtlere karşı savaştaki çıkmaz derinleştikçe ve bölüşülecek rant azaldıkça kendi içinde çatırdıyor, ancak bunu önlemek için Kürtlere saldırılarını yoğunlaştırıyor. Kuzey ve Güney Kürdistan’da işgal ve imha saldırılarını sürdüren Türk hükümeti, kentlerde de son günlerde önemli üslerine yönelik eylemlerin paniğiyle siyasi soykırım operasyonlarına başvuruyor. Dün de Amed, İstanbul, Batman, Adana, Şırnak, Dersim ve Antalya'da onlarca ev basıldı, 50 kişi gözaltına alındı.
Adana merkezli yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticilerinin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla gözaltına alınanların İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlara ilişkin 24 saat avukat kısıtlılığı getirildi. Gözaltına alınanların bazılarının isimleri şöyle: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl yöneticileri Mehmet Yaşık ve Berivan Gökalp, Seyhan İlçe Yöneticisi Dindar Aksu, Çukurova TUAYDER yöneticisi Mehmet Tutuş, Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) Eşbaşkanı Şükran Efetürk, sanatçılar İlyas Arzu ile Jiyan Savcı ve Cigergun Güven, Hasan Kocaman, Halil Kocaman, Beritan Özbey, Jinda Erol, Dilan Sündük, Habip Kahraman ve Urfi Aksu.
Cigergun Güven'in evine yapılan baskında polislerin evdekileri yere yatırdığı ve gençleri darp ettiği aktarıldı. 
 
Amed merkezli 34 kişi kararı
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında ise 34 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Amed  merkez ile Kulp ve Silvan ilçeleri; İstanbul, Batman ve Antalya'da yapılan ev baskınlarında en az 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan bazı isimler ise şöyle: Batman Belediyesi'nin eski Eşbaşkanı Sabri Özdemir, HDP Amed İl Örgütü eski Eşbaşkanı Cabbar Leygara, HDP Amed İl Eşbaşkan vekili İrfan Soner, il yöneticileri Arif Bulut, Newroz Reşitoğlu ve Ramazan Kızıltepe, HDP Bağlar eski İlçe Eşbaşkanı Mehmet Atlıhan, Yenişehir Belediyesi Meclis üyeleri Mehmet Alaattin Zuğurli ve Yusuf Sökmen, Şahin Tanrıverdi ve 81 yaşındaki Kadri Atlı. 
Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen kişiler, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. AMED

Açlık grevi 180. gününde

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 180. gününde devam ediyor. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 159, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 142 gündür açlık grevi yapılıyor. AMED

İmralı için yeni başvuru

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları, görüşme talebiyle bir kez daha Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı. Öcalan'ın avukatları, 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. O tarihten sonra avukatların başvurularına olumlu veya olumsuz yanıt verilmiyor.

Hücredeki tutsak darp edildi

Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kaldığı koğuşu ateşe verdiği gerekçesiyle Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Kadın Kapalı Cezaevine sevk edilen Garibe Gezer, 22 günlük hücre cezasının sona ermesine rağmen "yer olmadığı" gerekçesiyle hücrede tutuluyor. Ailesi ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde hücrede tutulmasına tepki gösterdiği için cezaevi yönetiminin kendisi ile görüşme yapmak istediğini, ancak reddettiğini belirten Gezer, bunun üzerine 10 gardiyan tarafından zorla götürülmek istendiğini aktardı. Zorla götürmeye direndiği için yerlerde sürüklendiğini ve darp edildiğini söyleyen Gezer, kolunu hareket ettiremediğini ve vücudunda yaralar oluştuğunu dile getirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.