Şehit Sebri Taburu Komutanı İdris İbrahim (Ceger Qamışlo), Rojava’nın Cizîre Kantonu’na bağlı Serêkaniyê kentinin Girê Kevok (Til Hemis) köyünde 18 Mayıs’ta şehit düştü. 1978 yılında Rojava’nın Qamışlo kentinde dünya gelen İbrahim, 1990’lı yılların başında PKK ile tanışır ve 1994 yılında PKK’ye katılır. Qamışlo’dan PKK’ye katılan İbrahim’den sonra bir yaş küçük kardeşi Lokman İbrahim (Dersim) de ağabeyinin izinden gider ve 1999 yılında PKK’ye katılım sağlar. 2 kardeş Kürt özgürlük mücadelesinde aynı cephede defalarca omuz omuza çatışmaya girer.




Kuzey’den sonra Rojava’da



Uzun yıllar Kuzey Kürdistan sahasında aktif olarak büyük bir sorumluluk ve güçle mücadele içerinde yer alan İbrahim, doğduğu toprakların özgürlüğü için Rojava’ya döner. İbrahim, Rojava Devrimi’ne katılarak, çatışmaların en yoğun olduğu alanlarda fedai bir sorumlulukla mücadele eder. Serêkaniyê’de Şehit Sebri Tugayı’nı kuran İbrahim, komutasındaki YPG ve YPJ’li savaşçılara pratiğiyle önemli bir örnek olurken, komutasındaki savaşçıları korumak için en önde yerini alır.  Şehit düştüğü çatışmada da yine en önde savaşıp grubun verdiği ilk kayıp oldu.


Kahramanca savaştı



İbrahim, yaklaşık 40 bin kişi tarafından Şehit Delil Saruxan Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. Vasiyeti üzerine yıllarca Kürt halkını ve toprağını savunmak için elinden hiç düşürmediği silahı ile toprağa verildi. 

13 yıl önce İzmir’e yerleşen YPG’li İbrahim’in anne ve babası, çocukları için “toprakları için kahramanca savaştı” diyerek anıyor. 



Yaralandı ama devam etti



Anne Kurde Resul,  oğlunun Serêkaniyê’de bir kez yaralandığını hatırlattı. Resul, acısının büyük ancak daha çok gururlu olduğunun altını çizdi. 

Çatışmalı alanları tercih etti


Baba İbrahim Hisen (60) ise oğlu İbrahim’e Rojava’ya geçtiğinde Dêrik ve Tirbesiyê‘de görev verilmek istendiğini fakat kabul etmeyerek çatışmaların yoğun olduğu alana gittiğini belirtti. Baba Hisen şunları aktardı: “Sonra duydum Serêkaniyê’ye geçmiş. Onu televizyonda gördüm 2 bölgeyi özgürleştirdiğini televizyonda duyurdu.” 




İnançlıyız kazanacağız



Kısa bir süre sonra oğlunun şahadet haberini aldığını anlatan baba Hisen, “Silahının kendisi ile mezara koyulmasını istiyor. Onun vasiyeti kabul edildi.  İnançlıyız, biz kazanacağız” diye kaydetti. 


 DİHA/İZMİR