Şili’de solun zaferi: Boric seçildi

Dünya Haberleri —

Gabriel Boric

Gabriel Boric

  • Şili'nin yeni Devlet Başkanı 35 yaşındaki solcu siyasetçi Gabriel Boric oldu. Zafer konuşmasını yerli dilinde yapan Boric, diktatörlük döneminin politik izlerini silme sözü verdi.

Şili’de Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerini öğrenci hareketinin eski liderlerinden solcu aday Gabriel Boric kazandı. 35 yaşındaki Boric, oyların yüzde 56’sını alarak, Şili’nin en genç ve en çok oy alan devlet başkanı oldu. Rakibi Cumhuriyetçi Parti’nin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast’ın oyu ise yüzde 44’te kaldı. Boric, başkanlık görevini 11 Mart’ta devralacak. 

Katılım oranı sonucu etkiledi 

“İtibarı Destekliyorum" ittifakının adayı olan Boric’in kazanmasında ilk tura nazaran seçime katılımın yüksek olması da etkili oldu. Seçimde yüzde 56 ile son 10 yılın en yüksek katılımı oldu. İlk turda katılım yüzde 47'de kalmıştı.

Mapuche dilinde konuştu

Boric, başkent Santiago'da hazırlanan sahnede binlerce destekçisine yaptığı zafer konuşmasını yerlilerin konuştuğu Mapuche dilinde yaptı. Konuşmasında tüm Şili halkı için çalışacağını söyleyen genç lider, sosyal eşitsizliğe, ataerkilliğe, neo-liberal politikalara, ekolojik yıkıma karşı mücadele sözü verdi. Boric, Şili’nin eski diktatörü Pinochet tarafından dayatılan neo-liberal ekonomik modelin ayırt edici özelliği olan özel emeklilik sistemini de sona erdireceğini duyurdu. 

Gabriel Boric kimdir?

Boric, 2012’de Şili Üniversitesi’nde hukuk fakültesinde okurken Öğrenci Federasyonu Başkanı olarak seçildi. Zamanla ülkedeki öğrenci protestolarının önde gelen isimlerinden biri oldu. Şili'deki 2019 sivil ayaklanma sırasında da Boric, Anayasa'yı değiştirmek için referandumun yolunu açan anlaşmayı müzakere eden politikacılardan biriydi. Genç lider, “İtibarı Destekliyorum” ittifakının resmi ön seçimlerinde halk oylarının yüzde 60'ını alarak devlet başkanlığı yolunu açmıştı.

SANTIAGO

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.