Sınırda mültecilere işkence ve tecavüz

  • Kuzey-Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinden önceki gece saat 00.00 sıralarında Mardin’in Nusaybin ilçesine geçmeye çalışan 24 kişilik iki grup, askerlerin saldırısına uğradı. Askerler tarafından alıkonulan Ê.Ê. (34) ve N.H. (14), askerlerin ağır işkencelerine maruz kaldı. İki kişi, daha sonra 4-5 metre olduğunu belirtikleri sınır duvarından atıldıklarını söyledi. 

 Uğradıkları saldırıyı Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) anlatan Ê.Ê., silahlı saldırının ardından alıkonulduklarını belirterek, en az 10 asker tarafından önce dövüldüklerini, daha sonra sopalar ve demir çubuklarla darp edildiklerini ifade etti. Gördükleri işkence sonucu baygınlık geçirdiklerini, daha sonra askerlerin soğuk suyla kendilerini uyandırdığını söyleyen Ê.Ê., vücutlarının birçok yerinde işkence izlerinin ve kırıkların olduğunu söyledi. 

İki kez baygınlık geçirdim 

Ê.Ê., yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sınırı geçtikten sonra biraz yürüdük. Bize ateş attılar, bize doğru gelince yere yattık. İlk olarak 3-4 kişi bizi botlarla darp etti. Daha sonra bizi araca bindirip, karakola götürdüler. En az 10 asker etrafımızda toplandı, botlarla, hortumlarla, sopalarla, demir çubuklarla, 3 saat bizi darp ettiler. Her soru sorduklarında darp ediyorlardı. ‘Kürt’üm’ dedim, vurdular, arkadaşım ‘Arap’ım’ dedi, vurdular. İki kez baygınlık geçirdim. Kafamdan darbe yedim. Üstüme su dökerek uyandırdılar. Kolumda, sırtımda ağır yaralar aldım. Daha sonra 4-5 metre olan sınır duvarından attılar bizi.”

ANHA tarafından çekilen fotoğraf ve görüntülerde, 2 kişinin uğradıkları şiddet nedeniyle baş, göğüs ve kollarından yaralandığı, vücutlarının birçok yerinde demir çubuk izleri olduğu görüldü. NUSAYBİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.