Türk ordusu, hem Kuzey Kürdistan hem de Medya Savunma Alanları'ndaki gerilla güçlerine yönelik saldırılarını arttırarak devam ettiriyor. Lice, Çukurca ve Kandil saldırıları ardından sınır hattında ciddi bir savaş hazırlığı yapılıyor. Hava saldırılarını da sürdüren Türk ordusu 20 Ocak'tan itibaren Zap bölgesini bombalıyor. HPG Basın ve İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan açıklamada, Zap bölgesine bağlı Çiyaye Reş ve Xeregol alanları ile Bêtkarê Köyü'ne obüs ve havan toplarıyla bombaladığı; saldırının dün itibariyle de devam ettiği bildirildi.


Binlerce asker sınırda

Sınır hattında ise askeri hareketlilik dikkat çekiyor. Son iki haftadır Şemdinli ve Yüksekova sınır hattına binlerce asker ve zırhlı araç konumlandırılırken, Güney Kürdistan sınırında bulunan Rûborok'tan (Derecik) Şemdinli'ye kadar olan 80 kilometrelik hatta seyyar karakollar kuruldu. Bölgedeki yurttaşlar ve STÖ temsilcileri ise yığınaktan endişeli ve tepkili.
İmralı görüşmelerine rağmen devam eden operasyonlara sert tepki gösteren İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, "Bir yandan barış söylemleri, diğer yandan operasyon olmaz" dedi.
Sınıra askeri sevkiyatı kaygıyla izlediklerini belirten Esnaf Sanatkârlar Odası ve Şemdinli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrem Tekin, savaş ve müzakerelerin bir arada yürümeyeceğini kaydetti.
Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre ise "Barış sürecinin konuşulduğu dönemde bunca savaş hazırlığı nedir, nereden çıkıyor?" diye sordu.

Midyat'ta çatışma
Türk ordusunun Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Doğançay Köyü kırsalında özel harekat polisleri ve jandarma özel timleriyle düzenlediği operasyonda çatışma çıktığı bildirildi.
Türk Başbakan Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında müjdelediği Doğançay Köyü kırsal kesimindeki geniş çaplı hava destekli operasyon, sabah saatlerinde başlatıldı. Operasyonu Mardin Emniyet Müdürü Derviş Kaya'nın yönettiği belirtilirken, asker ve özel harekat timlerinin katıldığı bildirildi. Operasyonda çatışma çıkarken, bölgeye çok sayıda ambulans gönderildiği öğrenildi. Operasyon kapsamında köy yakınlarının da helikopterlerle bombalandığı bildirildi.
Öte yandan dün sabah saatlerinde Midyat ilçesinde çok sayıda eve de baskın düzenlendi. Baskında Hacı Sadık Duran ve Hacı İdris Aslan'ın da aralarında bulunduğu en az 5 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

 HABER MERKEZİ