Sınırlara asker yığılacak

Dünya Haberleri —

NATO merkezi Brüksel

NATO merkezi Brüksel

  • NATO, Soğuk Savaş döneminden kalan son uluslararası anlaşma olan Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı (AKKA) askıya aldı.

NATO, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı (AKKA) resmen askıya aldığını duyurdu. Bu adım, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminden kalma bu güvenlik anlaşmasından çekilmesinin ardından atıldı. Merkezi Brüksel'de bulunan NATO, "Müttefik taraf devletlerin antlaşmaya uyduğu, Rusya'nın ise uymadığı bir durum sürdürülemez" açıklaması eşliğinde geldi. İttifak ayrıca imzacı üyelerinin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını açıkladı.
Açıklamada, NATO’nun 31 üyesinin "mevcut güvenlik ortamı ve bunun ittifakın güvenliği üzerindeki etkileri konusunda istişarelerde bulunmaya ve bunları değerlendirmeye" devam edeceği ifade edildi. 

Moskova ve Brüksel’de çekildi
Rusya, anlaşmadan çekilme kararını kesinleştirdiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerdiği ve parlamentonun her iki kanadının da AKKA'yı kınayan tasarıyı onaylaması ile resmiyet kazandı. Putin söz konusu tasarıyı bu yılın mayıs ayında imzalayarak yürürlüğe sokmuştu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Avrupa'da konvansiyonel silah kontrolünün uygulanabilirliğini yeniden tesis etmenin yolları üzerine bir diyalog için kapıyı açık bıraktık. Ancak muhaliflerimiz bu fırsattan yararlanmadılar." diyerek Ukrayna savaşında NATO’nun pozisyonuna işaret etti.

Nükleer anlaşmadan da çekildi
Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz hafta "Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması"nın (CTBT) onaylanmasını iptal eden yasayı imzaladı. Putin, bu adımın, nükleer test yasağını imzalayan ancak onaylamayan ABD'nin tutumunu "yansıtacağını" söyledi.
1996'da kabul edilen CTBT, dünyanın herhangi bir yerindeki tüm nükleer patlamaları yasaklıyor, ancak anlaşma hiçbir zaman tam olarak uygulanmadı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.