Sıra Küba’da mı?
Dünya Haberleri —

Küba /Foto:AFP
- Trump, Küba’ya yönelik işgal saldırısına hazırlanması için Pentagon’a talimat verdi. Rusya ise ambargoya rağmen, Havana’ya petrol sevkiyatını sürdürecek.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’nın ardından işgalle tehdit ettiği ve petrol ambargosu uyguladığı Küba’ya askeri saldırı hazırlığında olduğu belirtiliyor. ABD merkezli USA Today gazetesinin Pentagon kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Küba’ya yönelik askeri saldırı süreci Pentagon koridorlarında sessiz ama yoğun bir şekilde yürütülüyor. Trump yönetiminin Havana’yı köklü bir siyasi değişime zorlamak amacıyla petrol ambargosuyla başlattığı baskı sürecinin, artık askeri bir safhaya evrildiği belirtiliyor.
Trump, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada, İran’ın ardından Küba konusuyla da "ilgileneceklerini" kaydetmiş, "Küba farklı bir hikâye. Orası yıllardır korkunç şekilde yönetiliyor. İran'dan sonra oraya bakabiliriz" demişti. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ise olası bir ABD işgaline ilişkin "Eğer bu gerçekleşirse çatışma olur, mücadele olur, kendimizi savunuruz ve eğer ölmemiz icap ediyorsa ölürüz" yanıtını vermişti.
Hem tedbir hem müzakere
Küba hükümeti, olası bir işgal saldırısına karşı halkı ve orduyu hazır tutmak için "Bastion 2026" adlı geniş kapsamlı askeri tatbikatı başlattı. Ayrıca ülkede enerji tasarrufu için olağanüstü hal önlemleri devreye sokulurken, tüm sivil savunma birimleri teyakkuza geçirildi.
Direnişin yanında müzakereye açık olduğunu belirten Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Anayansi Rodríguez Camejo, junge Welt’e, ABD ile diplomatik çözümler aramaya her zaman hazır olduklarını vurguladı. Camejo, uyuşturucu kaçakçılığı ve terörizmle mücadele gibi konularda Washington’la “sayısız ortak çıkar” olduğunu belirtti.
Rusya’dan petrol kararı
Öte yandan Rusya, ABD’nin petrol ambargosuna rağmen Küba’ya yeniden petrol sevk edeceğini duyurdu. 9 Ocak'tan bu yana adada çok acil ihtiyaç duyulan hammaddeyi taşıyan ilk ve tek tanker, Mart ayı sonunda Matanzas limanına ulaştı. HAVANA















