Sîsê nenenin torununa 70 yıl hapis

  •  80 yaşında 3 yıl cezaevinde kalan Sisê Bingöl’ün torunu Zeynel Ali Bingöl hakkında katıldığı Berkin, Roboskî anması ve 1 Mayıs gerekçe gösterilerek 70 yıl hapis cezası isteniyor.
  •  ”80 yaşında bir kadını tutuklamış bir zihniyet bugün onun torununa, onun yaşı kadar ceza veriyor” diyen Zeynel ”Nenem hep mücadele etti. Ben de bu mücadele mirasını yaşatacağım” diye belirtti.

EREM KANSOY / LONDRA

80 yaşında tutuklanarak 3 yıl cezaevinde kalan Sîsê Bingöl’ün torunu Zeynel Ali Bingöl de Türk devletinin zulmü ile yüz yüze kaldı. 28 yaşındaki Bingöl hakkında, 1 Mayıs, Gezi Parkı, Berkin Elvan eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Bingöl hakkında 70 yıl hapis cezası isteniyor.

Muş’un Varto ilçesine bağlı Badan köyüne Nisan 2016’da yapılan bir baskında 3 kişi ile birlikte ”örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan 80 yaşındaki Sîsê Bingöl’e 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Yaşadığı birçok rahatsızlığa rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ”cezaevinde kalabilir” dediği Bingöl, 85 yaşında infazını tamamladığı için Mart 2019’da tahliye edildi. İki oğlu şehit düşmüş Bingöl’ün, Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı’nda okuyan torunu Zeynel Ali Bingöl hakkında da onlarca yıl hapis isteniyor.

Berkin, Roboskî anması, 1 Mayıs

Zeynel hakkındaki dava ise 8 yıl öncesine dayanıyor. 2013  yılında gözaltına alınan Zeynel, 1 yıllık tutukluluk ardından tahliye oldu. Hakkındaki suçlamalar ise 1 Mayıs İşçi Bayramı, Gezi Direnişi, Berkin Elvan için yapılan anma etkinliği gibi eylemlere katılmak. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, savcı 8 yıl aradan sonra mütalaasını hazırladı. Avukatı Hüseyin Boğatekin, ”Savcı, müvekkilim hakkında birden çok barışçıl gösteriye katıldığı için 2911 sayılı yasanın 32. maddesi, yine TCK’nin 314/2 maddesi ve 149. maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinden mahkumiyet talep etmektedir. Sonuç olarak müvekkilim hakkında yaklaşık olarak 70 yıla yakın hapis cezası istenmektedir” dedi. Karar duruşmasının 17 Aralık 2021 tarihinde görüleceğini ifade eden Avukat Boğatekin, ”Adil yargılamanın olmadığı bu yargılamada müvekkilim hakkında hukuka aykırı ve haksız bir karar verilmesi kuvvetle muhtemeldir” diye belirtti.

Demokratik hakkımı kullandım

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Devlet Konservatuarı 3. sınıf öğrencisiyken gözaltına alınan Zeynel, İstanbul’da yoksul mahallelerde çocuklara müzik dersi de veriyordu. Tahliye olduktan sonra müziği geliştirmek ve İngilizce öğrenmek için İngiltere’ye giden Zeynel Ali, Kürt ve Alevi kimliğinden kaynaklı böyle bir zulüm ile yüz yüze kaldığını söyledi. Bingöl, ”Biz üniversiteli gençler olarak demokratik hakkımız olan eylemlere katılıyorduk. Roboskî Katliamı’nı kınadık, Gezi Direnişi ve 1 Mayıs İşçi Bayramı gibi demokratik eylemleri katıldık. Yine Berkin Elvan’ın anmasına katıldık. Bunları zaten mahkemelerde de savunduk” diyerek yargılamaya tepki gösterdi.

Tehdit edildi, ajanlığa zorlandı

Gözaltına alındığında kendisine ajanlık dayatıldığını aktaran Zeynel, ”Toplumun her kesimine hitap edebilen, konuşabilen, görüşebilen benim gibi bir gençten istedikleri tek şey onlara daha politik olan bazı insanları ispiyonlamamdı. Tabi ki reddettim” dedi. Tahliye ardından da ajanlık dayatmalarının devam ettiğini söyleyen Zeynel, ”Birkaç defa sokak aralarında tehdit edilmeme rağmen ben bunu ilk günden son güne kadar reddettim. İHD’ye de bu konuda başvurdum. Hem hukuki hem psikolojik hem de hukuksal yardım talep ettim ama açıkçası ben bu kadar ileri gideceklerini bilmiyordum” diye konuştu. 

Dönerse tutuklanacak

İddianamede kendisine yöneltilen suçlamaların ”Gezi Direnişi ve 1 Mayıs İşçi Bayramı ve Berkin Elvan’ın anmasına katılmak” olduğunu yineleyen Bingöl, bunun sonucunda hakkında 70 yıl ceza istendiğini belirterek, Türkiye’ye gitme durumunda tutuklanacağını söyledi.

Her şey olabilirsin ama Kürt olamazsın

Türk devletinin çeteleştiği ve mafya devleti haline geldiğini ifade eden Bingöl, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ”Dünyanın birçok yerinde faşizm var ama hiçbiri Kürtlerin ve Alevilerin üzerinde uygulanan kadar değildir. Bir Kürt başbakan olabilir, müzisyen olabilir, belediye başkanı olabilir ama bir Kürt’ün Kürt olmasına izin vermiyorlar. Biz Kürtlük ölçülerinde ne kadar zorlansak bizi o kadar suçlu hale düşürdüler.”

En büyük yaram

Nenesi Sisê Bingöl’ün yaşadığı zulmü hatırlatan Bingöl,   ”En büyük yaram odur. Çünkü 2 oğlunu dağda kaybetmiş diğer 2 çocuğunu Varto’da yoksulluk döneminde kaybetmiş bir annedir kendisi. İlk önce evimiz basıldığında ‘Sisi kod adlı terörist’ diye gösterildi ve nenem 3 yıla yakın tutuklu kaldı. 80 yaşında bir kadını tutuklamış bir zihniyet bugün onun torununa onun yaşı kadar bir ceza veriyor” dedi.

Zeynel son olarak şu mesajı verdi: ”Nenem, torunlarına güzel yaşamlar bırakmak istedi. Evet belki bize istediklerini bırakamadılar ama hep mücadele ettiler. Ben de onlardan bize kalan bu mücadele mirasını yaşatacağım.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.