Siyasi kırıma devam

Polis baskını

Polis baskını

  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da Pazar günü yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi siyasi kırım operasyonları devam ediyor.

Mêrdîn, Manisa, Dîlok, İzmir ve Şirnex’te yapılan ev baskınlarında onlarca kişi gözaltına alındı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Mêrdîn Şube Başkanı Rahmi Güneş ile ailesinin evine baskın düzenlendi. Baskında Rahmi Güneş, eşi Şükran Güneş, kardeşi Ali Güneş, Ali Güneş'in çocukları Dilbirin ve İsmail Güneş gözaltına alındı. Güneş ve ailesine "Örgüte yardım" suçlaması yöneltildiği öğrenildi. Gözaltına alınanlar Pınardere Jandarma Karakoluna götürüldü.  

Mêrdîn’in Artuklu ilçesi Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılan ev baskınında aynı evden Ramazan, Agit ve Heja Kalkan kardeşler ile Hividar ve Berivan Taş kardeşler gözaltına alındı. Yine Fırat Akar ile Rojhat Altaş da Artuklu ilçesinde gözaltına alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP Gençlik Meclisi'nin kongresine ilişkin başlatılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındıkları öğrenildi. Gözaltına alınan kişilerin, Amed'e götürüleceği belirtildi. 

 Kerboran (Dargeçit) ise Merve Oğuz ile ismi öğrenilemeyen bir kişi daha gözaltına alındı. Gözaltının Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturmadan kaynaklı olduğu belirtildi. 

17 kişinin ifadesi sürüyor

Öte yandan Mêrdîn'de dün farklı bir soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 17 kişinin Jandarma'daki ifade işlemleri ise sürdü.

Hezex'te 6 gözaltı

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinde yapılan ev baskınlarında ise Civan Karaviş, Ümit Geçgel, Yusuf Kargol, Murat Kavçin, Emrullah Kavçin ve Rojhat Pişkin gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişinin ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldüğü belirtilirken, gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

Manisa'da parti yöneticileri

Manisa'da ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) üye ve yöneticileri gözaltına alındı. Saruhanlı ilçesinde yapılan baskınlarda Yeşil Sol Parti Saruhanlı İlçe Yöneticisi Gülsüm Tozan ve 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti Manisa Milletvekili Adayı Ayşe Karagöz gözaltına alındı. Yunusemre ilçesinde ise Yeşil Sol Parti Manisa İl Eşsözcüsü Hasret Çetin'in kızı Kardelen Çetin gözaltına alındı. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan yurttaşlar İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 

Dîlok'ta gençler

Amed merkezli soruşturma kapsamında 25 Nisan’da 21 kentte yapılan ev baskınlarının devamı olarak Dilok'ta (Antep) dört kişinin evine baskın düzenlendi. Yeşil Sol Parti Dîlok Gençlik Meclisi üyesi Abdurrahman Elmas’ın yanı sıra Cengiz Uslu, Murat Basut ve Bayram Ayhan gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

İzmir’de 12 müzisyen

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) 14 Mayıs seçimleri öncesinde seçim irtibat bürosu açılışlarına katılan 12 müzisyen gözaltına alındı. Sabah saatlerinde evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan ve aralarında Sertan Özdemir,  Şakir Yiğit Özdemir, Cemal Emen, Rıdvan Kaya, Fatime Tandoğan, Eyüp Azrak, Gökhan Gönlüaçık ve Kadir Yasin Temur’un bulunduğu 12 müzisyen, İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Müzisyenler, “Örgüt propagandası” yapmakla suçlanıyor. 

Êlih'te ev baskınları

Êlih’te yapılan ev baskınlarında Adnan Vural, Vedat Özer ve Mazlum İtmez gözaltına alındı. Batman İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen üç kişinin gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Ev baskınlarda kapıların kırıldığı ve birçok kişinin darp edildiği öğrenildi. HABER MERKEZİ

 

*****

Seçmenlere Erdoğan tehdidi

Şirnex'in ilçelerinde kaymakam ve askerler, ikinci turda Erdoğan'a oy verilmesi için seçmenleri tehdit ediyor. 

Şirnex ve ilçelerinde, 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi seçmenlere dönük baskılar arttı. AKP'li yöneticiler ve Türk askeri komutanlar, Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Kiror (Ortabağ), Hedrîş (Dağdibi) ve Nêrweh (Bulakbaşı) köylerinde seçmenleri tehdit etti. Muhtarlar ve yurttaşların, "İkinci turda Tayyip Erdoğan’a oy vereceksiniz” şeklinde tehdit edildikleri öğrenildi.  Silopi Kaymakamı Cihat Koç’un da dün muhtarlarla yaptığı toplantıda, “Halkı sandığa gidip oy kullanmaya teşvik etmeyeceksiniz ve oy kullanmayanları da telefonla aramayacaksınız” sözlerini sarf ettiği kaydedildi. ŞIRNAK

 

*****

33 kişiye soruşturma

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltılara tepki açıklaması yapan sivil toplum örgütü temsilcisi 33 kişi hakkında 2911 sayılı kanuna muhalefet ettikleri iddiasıyla soruşturma açtı. 

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 19’u avukat toplam 33 kişi hakkında soruşturma başlattı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, 25 Nisan’da aralarında çok sayıda gazeteci, siyasetçi, hukukçunun da bulunduğu Amed merkezli operasyonda 190’ı aşkın kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Urfa Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha İl örgütleri, HDP Milletvekili Nusretin Maçin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Tabip Odası Şubesi temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, açıklamaya katılanlar hakkında “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu”na muhalefetten soruşturma açıldı. Soruşturma açılan isimler şöyle: Avukatlar Sümeyye Koç, Nahide Polat Aslan, Müslüm Saraçoğlu, Mehmet Ali Aslan, Fazilet Taştan, Ayşe Şehriban Demirel, Sevda Çelik Özbingöl, Gizem Dilara İnal Gülhan, Hidayet Enmek, Ali Arslan, Mustafa Göngen, Dilan Demir, Serhan Paydaş, İHD Riha Eşbaşkanı Avukat Mustafa Vefa, HDP İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, ÖHD Riha Şubesi Eşbaşkanları Meral Halat ile İbrahim Halil Öyke ve ismi öğrenilemeyen 3 avukat ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, HDP İl Eşbaşkanı Garip Yeşil, HDP eski milletvekili Nusretin Maçin, HDP Eyyübiye İlçe Eşbaşkanı Emin Tutal ile İbrahim Halil Alpay, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Sema Aişeoğlu, Memduh Kızgit, Atilla Yazar, İHD MYK üyesi Cemal Babaoğlu, Riha Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, SES Şube Eşbaşkanı Salih Karataş, Mehmet Sıdkı Dehşet ve Salih Canbeyli.

Bir başka soruşturma da kentte yapılan 1 Mayıs kutlamalarına katılan 7 kişiye yönelik oldu. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlaması ile HDP Riha İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, ÖHD Riha Şubesi Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, Avukat Bülent Aşa, Av. Sevda Çelik Özbingöl, Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, Tabipler Odası Riha Şubesi yöneticisi Kemal Yüksekkaya ile Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi Üyesi Mahmut Çoban hakkında soruşturma açtı. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.