
Londra SOAS Üniversitesi’ne bağlı olarak Kürtçe şarkıları toplama ve arşivleme yoluyla gerçekleştirilen ‘Kürtçe Şarkı Kitabı’ projesinin bir parçası olarak düzenlenen konserde, aynı zamanda Kobanê’de inşa edilecek Müzik Akademisi için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.
Şarkıcı ve gazeteci Suna Alan ve etnomüzikolog Ed Emery tarafından düzenlenen “Dağların Şarkıları“ isimli klasik Kürt müziği konseri, Londra Arcola Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Etnomüzikolog Ed Emery tarafından açılışı yapılan programda Emery, konserin hem Kürt kültürel, hem de politik geçmiş ve deneyimlerini dinleyiciye aktarması itibariyle önemli olduğunu söyledi. Emery bu konserin ayrıca Londra SOAS Üniversitesi’ne bağlı olarak sahne performansları, ses kaydı, video kaydı yoluyla Kürtçe şarkıları toplama ve arşivleme yoluyla gerçekleştirdikleri ‘Kürtçe Şarkı Kitabı’ projesinin de bir parçası olduğunu belirtti.
Önümüzdeki yıl başlanacak
Emery devamla Kobanê’de Kürt müziği, dansı ve bir bütün Kürdistan’dan şarkıların araştırılıp öğretilebileceği ve arşivlenebileceği bir Müzik Akademisi’nin kurulması için Londra SOAS Üniversitesi’ne bağlı olarak girişimlerde bulunduğunu ve gönüllü müzisyenlerden oluşacak bir ekiple bu girişimin pratik adımlarını önümüzdeki yıl atmayı hedeflediklerini söyledi.
İki bölüm halinde düzenlenen programda çeşitli sanatçılar sahne alırken, seslendirilen her eserin tarihsel konusu, hikayesi Ed Emery tarafından dinleyiciye anlatıldı.
Programın ilk bölümünde dört parça Kürdistan’ı temsilen Şeroyê Biro, Hesen Zîrek, Mihemed Şêxo’dan Klasik Kürt şarkıları Suna Alan tarafından seslendirildi.
Kürt müziğine büyük katkıları olan bu sanatçıların yaşamlarından bahsedilerek, eserleri tanıtıldı. Şarkılara Roskar Nasan (ud) ve Hamit Sağ (bendir) eşlik ettiler. Ardından Alevi deyiş ve ezgilerini güçlü yorumuyla dile getiren Bergüzar Erdoğan’ın yanısıra genç şarkıcılar Ülkem Yılmaz ve Zeliha Çiçekli Kürtçe halk şarkılarını seslendirdi. Şarkılara, Grup Raye üyeleri Rıza Koyupınar (perküsyon), Salman Sobe (gitar) ve Soner Gölbaş (bağlama, klarnet) eşlik etti.
Suna Alan ve Grup Raye’yle devam eden programın ikinci bölümüne, Ez Xelef im kilamıyla başlandı ve kilama İngiltere Alevi Gençler Birliği Folklor Ekibi, Xelef halk oyunu ile eşlik etti. Ardından Ermeni Katliamı’nın 100 yılı vesilesiyle Ermenice bir eser seslendirildi.
Şarkıcı Alan’ın bestelediği ve 2012 yılında yaşamını yitiren modern Kürt şairi Arjen Arî’ye ait ‘Tu Bihata’ şiiri ilk kez burada seslendirildi. Bu bölümde seslendirilen eserler arasında Dêrsim Katliamı’nın anlatıldığı Heyder Heyder; 1950 Kore Savaşı’nda yaşamını yitiren Dêrsimli Xıdır’ın annesinin yaktığı ağıt; 1909 yılında Türkmenlerin yakıp yıktığı Cengê Şirvan Kürt köyünden kaçırılan ve Buhara pazarında satılan Kürt kadınlarının şarkısı olarak bilinen Horasan yöresine ait Lê Yarê; kimyasal silah ile katledilen Kürt kadın savaşçı ve sanatçı Delîla’ya ait Zîlan; Kürt Romanlarını anlatan Romani yer aldı. Program kadın şarkıcıların birlikte seslendirdiği Keça Kurdan kilamı ile sona erdi.
Y. ÖZGÜR POLİTİKA/LONDRA