Sokak sanatçısıyım

Kültür/Sanat Haberleri —

Celile Salkım

Celile Salkım

  • İstiklal Caddesi’ni yıllardır sokak müzisyenliği yapan Celile Salkım’a, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından dilencilik yaptığı öne sürülerek, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’ndan para cezası kesildi.

ZEYNEP KURAY/ANF/İSTANBUL

Kendisine dilenci muamelesi yapılmasına tepki gösteren Salkım, bunun açıkça sanatçıya verilen değerin göstergesi olduğunu vurguladı. İstiklal Caddesi’nde yıllardır şarkı söylediğini, Beyoğlu Belediyesi tarafından bunun çok iyi bilindiğini belirten Salkım, daha önce mikrofon kullandığı için ‘çevreyi rahatsız etme’ iddiasıyla polis tarafından kendisine ceza kesildiğine, ancak ilk defa dilenci muamelesi gördüğüne dikkat çekti.

Yıllar önce Amed’den İstanbul’a göç eden Salkım, 12 yıldır sokak sanatçılığı yaptığını belirtti.

Sokak müziğinin izin kağıdı olmaz

Cezaya itiraz etmek için Beyoğlu Kaymakamlığı’na giden Salkım’ın, zabıta ekipleri hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu ise “kovuşturmaya yer yok” gerekçesiyle reddedildi. İtiraz etmek için İBB’ye de gittiğini ancak sokakta şarkı söylemek için izin kağıdı gerektiğini öne sürdüklerini belirten Salkım, “Sokak müziğinin izin kağıdı olmaz. Çünkü bugün buradasın, yarın başka bir yerde. Bir dükkan değil ki hep aynı yerde durasın. Metroda tamam izin olur, ama sokakta bunun mantığı yok. Kaldı ki salgın öncesi Karaköy tramvay durağı civarında şarkı söylemek için izin kağıdım da vardı. Onlar bana yardımcı olmak ve takdir etmek yerine, ceza yazıyorlar” diye konuştu.

Şalvarı kanıt yaptılar

Kendisine ağır gelenin kesilen para cezası değil, dilenci muamelesi yapılması olduğunu vurgulayan Salkım, “Ben dilenci değil, sokak sanatçısıyım. Kamuoyu da beni öyle tanıyor. Bunlar resmen hadlerini aştılar. Bir de giydiğim şalvarı kanıt olarak göstererek, ‘giydiği giysilerden anlaşılmıştır’ diye not düşmüşler. Bunların bana özür borcu var” diye tepki gösterdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.