Birleşmiş Milletler aşırı kuraklık yaşanan Somali'de açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan 3 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu. BM'ye göre yetersiz beslenmeye maruz kalmış beş yaş altı 363 bin çocuktan 71 bininin hayatını kaybetme riski yüksek.

BM Somali İnsani Yardım Koordinatörü Peter de Clercq, Somali'deki aşırı kuraklık nedeniyle insani durumun her geçen gün kötüye gittiğini bildirdi. Clercq açıklamasında, Somali'de 6,2 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu söyledi. Bu rakam Somali nüfusunun yarısına karşılık geliyor.

Büyük göç

Kuraklık nedeniyle gıda ve su bulmakta zorlanan aileler, günlerce yol yürüyerek başkent Mogadişu yakınındaki çadır kampa sığınıyor. 

Burada zorlu hayat mücadelesine devam eden Somalilerden Zehra Ahmed, ülkenin orta ve güney kesimlerinin en önemli su kaynağı Şebili Nehri’nin tamamen kurumasıyla sahip oldukları ne varsa geride bırakarak bölgeden ayrıldıklarını söyledi. Ahmed, “Geçim kaynağımız olan yaklaşık 400 küçükbaş hayvanın hepsi telef oldu. Bölgeden ayrıldıktan sonra yolda yaşadığımız zorlukları ise anlatmaya gücüm yok. Hayvanlar düşüp telef oluyordu hatta insanlar bile ölüyordu” dedi.

Çocuklar susuzluktan ölüyorlar

Evini terk edenlerden Haride Hüseyin de, tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkının, aşırı kuraklık nedeniyle aç ve susuz kaldığını söyledi: “Gözlerimin önünde hayvanlarım açlıktan telef olduktan sonra çocuklarımın hayatını kurtarmak için bölgeden ayrılmak zorunda kaldım. Mogadişu yakınlarına ulaşmak için üç gün boyunca yürüdük. Yolda, küçük çocuklar ve yaşlılardan susuzluktan ölenler oldu…”  


 FRANKFURT