
Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostları, miting, oturma eylemi, yürüyüş, açlık grevleri ve diplomatik temaslarla başta Sur ve Cizre’de olmak üzere Kürdistan’daki öz yönetim direnişlerini sahipleniyor. Hafta sonu, Almanya, Fransa ve İsviçre yine yoğun eylemlere sahne oldu. Almanya’daki eylemler, Frankfurt, Bielefeld, Dortmund, Heilbronn, Köln, Hannover, Giessen, Düsseldorf, Stuttgart kentlerinde yapıldı.
2 bini aşkın eylemci yürüdü
Almanya’nın Frankfurt kentinde 2 bini aşkın kişi AKP’ye karşı öfkelerini yaptıkları yürüyüşle dile getirdi. Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen yürüyüş, Cumartesi günü saat 15:00’te Frankfurt tren istasyonu önünde başladı. 2 kilometre yürüyen eylemciler, sık sık ‘İntikam, İntikam’, ‘Bijî Serok Apo’, ‘Çocuk Katili AKP’, ‘Direne Direne Kazanacağız’ sloganlarını haykırdı. Römerplatz’ta yapılan mitingde de tertip komitesi adına yapılan konuşmada Kürdistan’daki katliamlara sessiz kalınmayacağı vurgulandı.
Mitinge telefonla katılarak eylemcilere seslenen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Cizre’de büyük bir direniş var. Ancak devlet de tüm imkanlarını buraya yığmış bulunuyor. Türk devleti Cizre’de savaş suçları işliyor. Cizre şu anda boşaltılmaya çalışılıyor. Ama halkımız buna asla izin vermeyecek. Yine çok sayıda yaralımız var. Bunların hastanelere gitmesi engelleniyor. Siz Avrupa’daki halkımızın eylemleri de çok önemlidir” dedi.
Sessizliğe protesto
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) ‘Savaşlar Dursun, Çocuklar Ölmesin’ adıyla yaptığı etkinlikler kapsamında Cumartesi günü Stuttgart’ta yürüyüş ve miting yapıldı. Yürüyüş, Avrupa medyasının sessizliğini kınama için SRW’nin önünde yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. SWR televizyon kanalının da çekimler yaptığı yürüyüş, diğer solcu Alman basını tarafından da büyük ilgiyle takip edildi.
Yürüyüş başlandığında ise yol güzergahındaki katılımlarla birlikte eylemci sayısı bini buldu. Kortej, Schlossplatz vardığında burada nöbet çadırının yanında bir miting yapıldı. Alevilerin yaptığı eyleme, Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Demokratik Güç Birliği bileşenleri de destek verdi.
‘Katil Erdoğan’ sloganlarını haykırdılar
Türk Devleti’nin Kürdistan’da yürüttüğü devlet terörü Bielefeld’de yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.
23 Ocak’ta Demokratik Güç Birliği Bileşenleri, Hikmet İnaç adlı devrimcinin 11 Ocak’ta kurduğu ve açlık grevine başladığı çadırın önünden yürüyüşe başladı. İnaç’ın 13 günlük açlık grevine 11 kişi de destek vermişti. Yürüyüşte görsel boyut ön plandaydı. Özellikle kadınların ön saflarda bebek cenazeleri sembolize eden beyaz kundakları taşımaları dikkat çekti. Yoğun polis önlemlerinin alındığı eylem başlamadan önce Demokratik Güç Birliği adına konuşan İsmail Tağ “Türk devleti yüzlerce sivili öldürdü. Kürdistan kentleri bombalanıyor ama Avrupa sessiz kalıyor. Sayın Merkel’e sesleniyoruz. Sessiz kalmayın” dedi. Eylem, Alevi, Müslüman, Hıristiyan, Asuri, Êzîdî ve sol güçlerle birlikte inançlar ve halklar mozaiğini yansıttı. Eylemde yaklaşık bin kişi bir ağızdan ‘Katil Erdoğan’ sloganlarını attı. Türk faşistleri ise bu sloganlardan rahatsız oldu. Zaman zaman sivil faşistlerin provokasyonu boşa çıkarıldı. Polis de ‘PKK’ sloganının yasak olduğunu ileri sürerek engellemeye çalıştı. Polisin engellemesine oturma eylemiyle karşılık verildi. Bu esnada gözaltına alınan bir kaç genç kısa sürede serbest bırakıldı. Eylem basın açıklaması ve yüzlerce bildirinin dağıtılmasıyla son buldu.
Dortmund kentinde de yaklaşık 200 Kürdistanlı, Türk devletinin ve AKP’nin Kürdistan’daki katliamlarını protesto etmek amacıyla acil eylem çağrısı ile bir miting düzenledi. Miting ardından eylemcilerin yürüyüşe geçmesine polis izin vermezken, Dortmund HBF önünde sivil itaatsizlik eylemi yapıldı.
Heilbronn ve Giessen’de gençlik yürüyüşü
Heilbronn kentinde bir grup genç, düzenlediği eylemde Cizre ve Sur’daki katliamları kınadı ve öz yönetim direnişlerini selamladı. Belediye binası önünde toplanan gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ve Silopi’de katledilen 3 kadın devrimcinin posterlerini taşıdı.
Öte yandan Ciwanên Azad Giessen ve Kürdistan Öğrenciler Birliği’nin çağrısıyla Giessen kentinde gençler yürüdü. Berlinerplatz’ta buluşan eylemciler, öz yönetimleri selamlamak ve AKP’nin Kürdistan’daki katliamlarını protesto için yürüdü. Eylem sırasında yüzlerce bildiri de dağıtıldı.
İranlı akademisyenlerden ziyaret
Öte yandan Almanya’nın Hannover kentinde AKP’nin işlediği katliamları kamuoyuna duyurmak amacıyla kurulan çadıra ziyaretler de yoğunlaşıyor. İranlı akademisyenler, eğitimciler de ziyaretçiler arasındaydı. İranlı sanatçı Farid Yusufi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride tepki göstererek, “Öcalan’ın şartlarının bir an önce düzeltilmesi lazım ve müzakereyi sağlamak gerekiyor” dedi.
Yazar Pewiz Tirwerêz ise “Kürt sorunu çözülmediği müddetçe, bu kaos devam edecektir. Kürtler, bölgenin önemli bir güç dengesini teşkil etmektedir” ifadesini kullandı.
Öte yandan Almanya’nın Düsseldorf Kentinde geçtiğimiz hafta NRW Eyalet Parlamentosu’nun önünde yapılan üç günlük açlık grevinin ardından, Kürdistanlılar cuma günü bin kişinin katıldığı bir yürüyüş yaptı. Eylemde AKP ve Türk devleti aleyhine sloganlar atıldı.
Önceki gün ise Almanya’nın Köln kentinde Kürdistan’daki katliamlara dikkat çekmek amacıyla bir gösteri yapıldı. Dom Kilisesi önünde yapılan gösteriye katılan Kürdistanlılar ‘Katil Erdoğan’ sloganlarını attı.
Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ
İsviçre ve Fransa’da eylemler
İsviçre’nin Basel ve Fransa’nın Marsilya kentlerinde de Kürdistanlılar ve dostları eylemdeydi.
Basel’de alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin soykırım politikasını lanetlerken, Kürt halkının günden güne yükselen direnişini selamladı. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Claramatta’a bir araya gelen eylemciler buradan Basel Kanton Parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Yapılan yürüyüşün ardından parlamento önünde bir miting düzenlenirken yapılan mitingde yapılan konuşmalarda Kürdistan’da yaşanan devlet katliamlarına dikkat çekildi. Kürdistan’daki direnişin sahiplenmesi için herkesin alanlarda olması yönünde bir çağrı yapıldı.
Öte yandan Basel’de yaşayan Kürdistanlılar, Cizre ve Sur’a yönelik Türk devletinin geliştirdiği ablukanın kaldırılması için Basel Parlamentosu önünde eyleme başladı.
Eylem esnasında yapılan konuşmalarda Sur ve Cizre’ye yönelik Türk devletinin geliştirdiği ablukanın kırılması için Avrupa’da yaşayan bütün Kürdistanlıların eyleme geçmesine yönelik çağrı yapıldı.
Fransan’nın Marsilya kentinde de Sur, Silopi, Cizre, Nusaybin’de direnen öz yönetimlere desteğini göstermek için bir yürüyüş düzenledi. Canebière’den Vieux-Port limanına kadar yapılan yürüyüşte eylemciler sonuna kadar Kürdistan’daki direnişlerin yanında olacaklarını vurguladı.
Öte yandan Fransa’nın Toulouse kentinde Demokratik Alevi Derneği ‘Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi’ adıyla 3 günlük açlık grevi yaptı. 22 Ocak’ta başlayan açlık bugün sona eriyor.
BASEL/MARSİLYA