Soykırım’da katledilenler anıldı
NİHAL BAYRAM
ALZEY
Almanya’nın Mainz kentinde faaliyetlerini sürdüren Cemevi’nde, Dersim Soykırımı’nda katledilenler anıldı. Sunumunu Ali Özdemir’in yaptığı ve Mannheim, Alzey, Mainz ve Bingen kentlerinden katılımların olduğu anmaya, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız konuşmacı olarak katıldı.
Sarıyıldız, Türk devletinin toplumları inkarı ve imhası üzerine kurulduğunu, bununla ayakta kalmaya çalıştığını vurguladı. Ermeni Soykırımı ardından katliam zihniyetine karşı ayakta kalan Kürtlerin ve Alevilerin olduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, Dersim’de Alevilerin Kürtler ile buluşunca vahim katliamların yasandığı ve yaşatıldığını aktardı.
Sarıyıldız, Dersim Soykırımı’nın zeminin nasıl hazırlandığını, hangi adımlarla Dersim halkının mağdur edildiğini ve sonucunda soykırımın nasıl gerçekleştiğini örneklerle anlattı.
“Munzur kan akıyordu, kan ağlıyordu” vurgusu yapan Sarıyıldız, Dersim halkının, Kürt ve Alevi olma özelliklerinden dolayı katliamlardan geçirildiklerini, planlı ve hazırlıklı bir soykırımda tümden imha edilmek istenildiklerini, katliamlar esnasında toplatılan küçük çocukların kaçırılıp ise farklı ırklara evlatlık verildiğini, binlerce insanların yerlerinden yurtlarında sürgün edildiklerini ve bu bazda Dersim’in kimliği, kültürü, inancı ve dili tümden yok edilmek istenildiği aktardı.
Dersim’in direnişi devam ediyor
Soykırımın Türk devletinde bir gelenek olduğunu vurgulayan Sarıyıldız, Dersim’de bu vahşete karşı bir direniş ruhunun var olduğunu söyledi. 2014 Kobanê zaferinin ardından 7 Haziran 2015’teki seçimlerde HDP’nin büyük bir başarı yakaladığını söyleyen Sarıyıldız, güncel olarak en acil konunun da 24 Haziran seçimleri olduğunu vurguladı.
Sarıyıldız, Kürtlerin 7 Haziran başarısını hazmedemeyen Türkiye Hükmeti, binlerce insanları ceza evlerinde rehin tuttuğunu, Cizre, Sur gibi bölgesel yıkımlar insaları korkutmaya çalıştığını ve günümüzde kriz üstüne kriz yaşayan Türkiye’de, Erdoğan ve yandaşlarının kendi siyasal yaşamlarını uzatmak için erken seçimi dayattıklarını belirtti.
Sarıyıldız’ın konuşması ardından, salonda hazır bulunan dinleyiciler HDP seçim komisyonunu oluşturarak 24 Haziran seçimlerine aktif ve güçlü bir şekilde sahip çıkacaklarının sözünü verdi.