Soysuzun adamlarından provokasyon

  • Kürtlerin 'soysuz' ve 'suç işleri bakanı' olarak tanımladığı Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emrindeki polis ve istihbarat marifetiyle HDP Genel Merkezi önünde yeni provokasyon tertipledi. HDP'lilerin müdahalesi üzerine de 1 polis şefi, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ı, 'seni çivilerim' diyerek, haddini aştı.

Polis koruması altında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nin önüne getirilen bir grup, siyah çelenk bırakıp açıklama yapmak istedi. Çocuklarının PKK'de olduğunu iddia edip HDP'den isteyen 3 kişilik grup, ellerinde Türk bayraklarıyla açıklama yaptıktan sonra gitti. Parti binasının önündeki polis bekleyişi ise devam etti. HDP'liler, polisin provakasyon yaratmak istediğini belirterek, tepki gösterdi. Polis, HDP'lilere sözlü ve fiziki saldırılarda bulundu. 

Bunun üzerine HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, basın açıklaması yapmak istedi. Başaran, "Açıklama yapacağım" dediği sırada polis basını uzaklaştırdı, Acar için de "Alın vekili içeri" dedi. Konuşmasına devam eden Başaran, "Bugün partimizin önünde polis, İçişleri Bakanlığı provakasyon yaratmak için gelmiş. Bir çelenk var, polis kendini bu çelengi korumakla görevli kılmış. Bize saldırmayı hak görüyor. Açıklama yapıyorum önümü açın. Demokratik hakkımı kullanıyorum" dedi. Başaran, engele karşı, "Provokatörlere, saldırılara yenilmeyeceğiz" yanıtını verdi.

Bir polis amiri, "Bunların çocukları nerede söyleyin" dedi. Başaran ise 90'larda 'faili meçhul' adı altında katledilen babasını hatırlatarak, "Babamın katilini de git sor" yanıtını verdi. Başaran'ın cevabı ardından hakaret ve tehdit söylemine yönelen polis amiri, "Seni çivilerim" diyebildi. Başaran ve partililer, polise tepki gösterdi.

Suç işleri bakanının emriyle

HDP Sözcüsü Ebru Günay, daha sonra milletvekillerinin katılımıyla polisin provokasyonuna ilişkin açıklama yaptı.  Açıklamaya parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM), Kadın Meclisi üyeleri ve bileşen partilerin temsilcileri de katıldı. Günay, “Bugün tekrar partimize yönelik bir provokasyonla karşı karşıyayız. Bunu daha önce Diyarbakır'da, Van’da denediler, hiçbir yerde başarıya ulaşamadılar. Artık provokasyonunu bir üst aşamaya çıkararak genel merkezimiz önüne gelerek suç işleri bakanlığının emrindeki, kontrolündeki polisler bir provokasyon girişiminde bulundu. Daha önce böyle bir provokasyonla Deniz Poyraz yoldaşımızın katledildiği süreci ördüler” dedi. 

Ne hak arıyorlar ne de aile

Günay, partilerinin önünde provokasyon yaratan gruba dair, “Hiçbiri ‘hak arıyoruz’, ‘aileyiz’ demesin. Hepsi tamamıyla suç işleri bakanlığının, AKP iktidarının, partimizin siyasi faaliyetlerini engellemeye yönelik provokasyon girişimleridir” diye konuştu. HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ı hatırlatan Günay, şöyle devam etti: “Deniz Poyraz katledildiği gün onu korumayan, parti binamızı korumayan polis, bugün 3 provokatörü koruyarak partimize yönelik saldırıda bulundu. Çalışanlarımızı darp etmiş, arkadaşlarımızı yaralamış. Yetmemiş aynı utanmaz ne olduğu belli olmayan katil tipli polisler, suç işleri bakanlığının emrindeki polisler, Ankara'nın göbeğinde parti genel merkezimizin önünde Kadın Meclisi Sözcümüz ve Batman Milletvekilimizi utanmadan, sıkılmadan mafya liderlerinden aldıkları güçle tehdit etmiştir. Buradan soruyoruz; kendisini polis olarak tanıtan bu katil zanlısı kimdir? Bir an önce görevden alınmalı. Buradan ‘seni çivileyeceğiz’ diyerek bir milletvekilini tehdit etme hakkını ve haddini nereden buluyor? Biz bunu nereden bulduğunu biliyoruz. Çünkü balık baştan kokar. Bu suç işleri bakanı, mafyalarla, katillerle, suçlularla fotoğraf verirken emrinin altındakiler her türlü suç işleme hakkını ve haddini veriyor. 

Yılmadık, yılmayacağız

Bilsinler ki; HDP’nin siyasi faaliyetlerini engelleyemezler. Geçmişten aldığımız güç ve devrimci mirasımızla asla yılmadık, yılmayacağız, HDP’yi her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Demokratik kamuoyuna ve başta da Türkiye haklarına çağrımızdır; şimdi HDP'yi savunma zamanıdır. Bir yol ayrımındayız. Bu yol ayrımında ya karanlık çeteler güçleri ülkeyi teslim alacak, muhalefete demokratik güçlere saldıracak, ölüm ve yıkım getirecek ya da HDP etrafından kenetleneceğiz. Türkiye'ye demokrasi ve barış getireceğiz. Türkiye'yi bu karanlık güçlerden kurtaracağız."

Polis tekrar saldırdı

Polisin, bekleyişine tepki gösteren HDP’lilere saldıran polis, yakın mesafeden biber gazı sıkarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Polise “Parti binamızı işgal ediyorsunuz, bir siyasi partinin faaliyetlerini yapmasını engelliyorsunuz” diyen HDP Sözcüsü Ebru Günay’a saldıran polisin, milletvekillerine biber gaz sıkarak “işgal öyle olmaz, böyle olur” demesi dikkati çekti. “HDP halktır halk burada”, “Katil polis partimizden defol” sloganları atan kitleye parti binası içinde biber gazı sıkan polis tehdit ve hakaretlerde bulundu. 

 Haber hazırlanırken polisin provokasyonu devam ediyordu.   ANKARA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.