Bir işveren arkadaşından usulsüz kredi aldığı ve kitabının reklamını da bir başka işveren arkadaşına yaptırdığı gerekçesiyle istifa baskısı altında kalan Cumhurbaşkanı Christian Wulff, zor günleri atlattı. Zira Die Welt gazetesine konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Wulff’un istifasına karşı çıktı. Gabriel, “İki yıl içinde iki cumhurbaşkanı istifası korkunç bir krize yol açabilir” şeklinde konuştu. Gabriel, kredi skandalının da detaylı bir şekilde aydınlatılmasının gerekli olduğunu söyledi. Bunun için Aşağı Saksonya Eyaleti Meclisi’ni adres gösteren Gabriel, “Aydınlatılmamış sorular kalırsa bu hep politikacılara hem de cumhurbaşkanlığı makamına zarar verir” dedi.
Önceki Cumhurbaşkanı Horst Köhler ise, iki sene önce istifa etmiş ve yerine dönemin Aşağı Saksonya Eyaleti Hıristiyan Demokrat Partili Eyalet Başbakanı Christian Wulff seçilmişti.
Öte yandan Alman Protestan Kilisesi Başkanı Nikolaus Schneider de, Wulff’un istifasına karşı çıktı. Passauer Neuen Presse adlı gazeteye konuşan Schneider, “Wulff’un istifasının büyük bir kayıp olacağı” fikrini dile getirdi.
İş çevrelerinden arkadaşlarıyla ilişkileri konusunda eleştirilen Wulff’u savunan Schneider, “Politik görevlerde bulunan kişilerin arkadaşlarını seçme konusunda özgür olmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Wullf’un işveren arkadaşından kredi almasının ortaya çıkmasından sonra SPD’nin Meclis Grup Sekreteri Thomas Oppermann, cumhurbaşkanlığa güvenin zedelendiğini söylemişti. Yine SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, “Tam da cumhurbaşkanının tutumu ile ülkemizdeki siyaset bıkkınlığını hissedilir düzeyde ilerletiyor olmasının dayanılmaz” olduğunu söylemişti.

BERLİN