
M. ZAHİT EKİNCİ / STADE
Almanya’nın Niedersachsen eyaletinde bulunan Stade kentinde Kürdistanlıları bir araya gelerek yeni bir Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) açtı. Stade kentinin ilk merkezi olma özelliğini taşıyan kurum, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların da faaliyette olan 433. kurumu oldu. Stade kentinin yanı sıra kentte yakın olan Buxtehude, Jork, Bremenvörde ve Hemoe başta olmak özere çevre köylerde yaşayan Kürdistanlıların ortak evi olacak.
240 Metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan merkezde toplantı salonu, kültür ve yönetim odalarının yanı sıra, park ve arka bahçesi ile oldukça kulanışlı bir yerde bulunuyor.
Altlender Strasse 81, 21680 Stade adresinde bulunan DKTM’nin açılışı için önceki gün kentte tarihi bir gün yaşandı. DKTM’inin açılışını duyan Kürdistanlılar bu sevince ortak olmak için Kürdistani elbiselerini giydiler ve evlerinde yaptıkları yemeklerle DKTM’nin yolunu tuttular. DKTM’ne gelen Kürdistanlıları şeker ve kolonya ile karşılayan emektarların sevinçleri ise adeta gözlerinde okunuyordu.
Ortak ev olacak
Stade DKTM’nin açılışında hazır bulunan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, bu kurumun Avrupa’da çalışma yürüten 433. kurum olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Kuruma emek vermiş tüm emekçi yoldaşlarımızı kutluyoruz. Hep beraber inşaa ettik, hep beraber koruyacağız. Bugün burada bu kurumun açılışına tanıklık eden çocuklar, yarın bu kurumların başına gelecek. Burada yaşayan halkımız için tarihi bir gündür. Burası hepimizin ortak evi olma özelliği taşıyor. Şehitlerimizden kalan bir miras olan böylesi yerlerin içini doldurmak, buraya hizmet etmek de bir ibadettir. Çevremizde bulunan herkes DTKM’ne üye olmalıdır.”
‘Hayır’ oyuyla kabus olalım
Stade DKTM’nin açılışı dolayısıyla bir de halk toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan eski BDP Şırnak Miletvekili Sevahir Bayındır, herkesin mutlaka referandum için sandık başına gitmesi gerektiğini söyledi. Bayındır, devamla; “En başta Nusaybin’de sivil halka bunca zulmü reva gören ceberrut devleti kınıyorum. Burada bir olursak, örgütlü olursak ve kurumlarımıza sahip çıkarsak bu saldırılara cevap olabiliriz. Bizleri buraya asimile edilelim diye yolladılar. Ama bulunduğumuz her alanda örgütlü bir toplum haline geldik. 7 Haziran seçimlerini hazmedemeyen Erdoğan, uğursuz bir kabus gibi başımıza çöktü. Bizler de referanduma gidip ‘Hayır’ oyu vererek onların kabusu olalım. Verilecek her oyun bir değeri vardır. Kimse sandığa gitmememezlik etmesin. Erdoğan’a unutamayacağı bir ders verelim” şeklinde konuştu.
Yanımızda olan kardeşimizdir
Derneğin açılışında hazır bulunan bir diğer isim ise Bremen Şeyh Sait Camii’sinin fahri imamı Melle Eşref’di. Melle Eşref de kurumun Kürt halkına hayırlı olmasını diledikten sonra şunlara değindi: “Kimse artık bizi kardeşlik safsataları ile kandırmasın. Kızlarımız, bacılarımız köle pazarlarında satılırken buna ses çıkarmayan insanların ne kardeşliğini istiyoruz, ne de onları kardeş kabul ediyoruz. Kim bizim davamızda yanımızda olursa o bizim kardeşimizdir. Bu zulmü içine sindirmeyen birçok kardeşimiz şehadet şerbetinden içti. İşte bu kurumlarımıza sahip çıkmak da onların vasiyetidir.”
Kürdistanlıların duyguları
Derneğin açılması ile beraber Stade’de bir de ‘Navenda Civaka Demokratik a Stade’ adı altında geçici bir meclis kuruldu. Meclis daha sonra aralarında toplanarak kalıcı olması için çalışmalar yürütecek. Meclis bünyesinde Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler yer alıyor.
Derneğin açılması adeta Kürdistanlılar arasında bir bayram havası yaratmışken biz de duygularını ve beklentilerini öğrenmek istiyoruz:

Abdullah Deger: Uzun yıllardır böyle bir derneğin hayalini kuruyorduk. Dernek olmadığı için birçok çalışma yapılmadı. Hamburg’daki derneğe giderek bu özlemimizi gideriyorduk. Bundan sonra burayı ikinci evimiz bileceğiz. Ve inanıyorum ki güzel çalışmalar olacak burda. Çok sevinçliyiz gerçekten.

Idris Omeri: Bir Kürdistanlı olarak bende oldukça sevinçliyim. Bugün bayram adeta. İnsan kimliğiyle, diliyle ve toplumu ile vardır. Stade alanı oldukça geniş bir alan. Ulaşabildiğimiz herkese ulaşıp onları meclis çalışmalarına katmak gerekiyor. DKTM’inin ağırlıklı olarak gençlere, çocuklara ve kadınlara özgü çalışma yürütmesi gerekiyor.

Rahime Değer-Berfin Savcı: Çok sevinçliyiz tabiiki. Burası hepimizin ortak bir yuvası. Temizliğinden tutalım mutfağına kadar her şeyi ile ilgilenmemiz lazım. Her zaman burada olacağız ve çalışmalara ön ayak olacağız. Burada gençlere özgü çalışma yürütülmesini istiyoruz. Arkadaşlarımızla beraber burada folklor öğrenmek ve çeşitli kurslara katılmak istiyoruz. Bunun yanı sıra kentte yaşayan Rojavalı ailelere yardım etmek gerekiyor. Dil bilmeyen birçok aile var. Sorunlarına yardımcı olmak lazım. Dernekte mutlaka tercümanlar olmalı.

Mahmut Erdoğan: Ben bundan bir kaç sene önce kaza geçirdim. Ama derneğin açılışını duyunca evde durmadım ve geldim. Hep böyle bir derneğimizin olmasını istedik. Bizim yapamadığımızı arkadaşlarımız yaptı. Biz yapmışız gibi sahipleneceğiz tabi ki. Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Bizleri bilinçlendirmek için birçok insan bu alanlardan gidip şehit oldu. Keşke onlar da bu günlere tanıklık etselerdi. Maddi ve manevi olarak bu dernek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.

Ayşe İke: Şirnex’liyim; Şirnex Direnişi ardından devletin zulmünde birçok yakınım mağdur oldu. Burada kurulan derneklerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Çocuklarımızın elinden tutup onları derneğe getirmemiz gerekiyor. Kendi kültürünü tanımayan bir genç başka kültürlere meyilli olur. Mutlaka gençler için kurslar açılması lazım. Aileler olarak bizler de buraya destek vermeliyiz.

Hana Heci Hüseyin: Ben Rojava’nın Afrin kentindenim. Derneğin kurulduğunu duyunca geldik. Bu kadar Kürdistanlıyı bir arada görünce çok sevindim. Burada mülteci bir yaşam sürüyoruz. Bir çok sorunumuz var. Tercümansız bir yere gidemiyoruz. Derneğin bu konularda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Bizim de elimizden gelen bir katkı varsa yapmaya hazırız. İnanıyorum ki bu dernek Kürdistan’ın dört parçasından gelen herkesin kardeşlik evi olacak.