Pazar akşamı semtte devreye gezen polis aracına bir grup gençin saldırması üzerine semte gelen takviye polis ekipleriyle gençler arasında çatışmalar başladı. Polis araçlarının camlarını kıran gençler çevrede bulunan yaklaşık 100 aracı da ateşe verdi. Pazartesi gecesi semtte süren olaylar Kista semtine de sıçradı. Polisin olaylarla ilgili 6 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı.
Sabah 10.00’da semtte bir basın toplantısı düzenleyen Megafon yöneticilerinden Rami Al-khamisi semtteki olayların polisin 69 yaşındaki bir kişiyi öldürmesine tepki olarak ortaya çıktığını, ancak bu patlamanın ardında daha büyük toplumsal sorunların yattığını, gelecek umudunu yitiren ve toplum tarafından dışlanan gençlerin seslerini duyurabilmek için böylesi yöntemlere başvurmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Kürt gençleri de var
Stockholm’un kuzeyindeki Järva bölgesinde bulunan Husby semti hükümet ve belediye yönetiminin uygulamaya koyduğu yeni liberal politikalardan en fazla olumsuz etkilenen semtler içinde yer alıyor. Yaşayanların % 90’nın göçmenlerin oluşturduğu semt son 6 yıl içinde ard arda yapılan protesto gösterileri ve işgallere sahne oldu. Son bir kaç yıl içinde semte bulunan banka şubesi, postane ve sağlık ocağı kapatıldı. Yüzme havuzunu özel leştirmek için yapılan iki girişim semt halkının sokaklara dökülüp protesto etmesi sonucu engellendi. Yine üst geçitlerin kaldırılması gençlerin tepkisini çekti. Daha çok barışcıl mücadele biçimlerine sahne olan semtte 69 yaşındaki bir kişinin polis tarafından öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu ve gençler daha radikal eylem biçimlerine başvurmaya başladı.
Semtte yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı gençler de “Megafon” içinde aktif olarak yer alıyor ve semtteki mücadeleye önderlik ediyor. İki gündür semtte yaşanan ve İsveç gündeminin ilk sırasına tırmanan olayların ardındaki gerçek nedenleri öğrenebilmek için bir kısım genç ve semtte yaşayan kitle örgütlerinin yöneticileriyle görüştük.
Megafon’un Basın Sözcüsü Başar Gereçci olayların semtlerinde yaşayan 69 yaşındaki bir kişiyi polisin öldürmesine tepki olarak ortaya çıktığını söyledi. Gereçci, bugüne kadar gençlerin yasal zeminde mücadele ettiklerini, ancak seslerini duyuramadıkları için bu tür yöntemlere başvurmak kaldıklarını dile getirerek “Gençlerin bu tür yöntemlere başvurmalarının sorumluları polis ve siyasetçilerdir. Yıllardır uyguladıkları liberal politikalar en fazla gençleri olumsuz etkiledi. 2008 yılındaki istatistikler 18-25 yaş grubunda semtimizdeki gençlerin % 40’ının işsiz olduğunu gösteriyordu. Şimdi bu rakam çok daha fazla arttı. Gençler geleceğe olan umudunu yitirdi. Biz bu insanları ‘onu, bunu yapmayın’ diyerek engelleyemeyiz. Politikacılar önlem almazsa bu olaylar sürecek ve başka semtlere sıçrayacak” dedi.
Gençler aynı şeyleri söylüyor
21 yaşındaki Keya Turan gençlerin ve halkın polisin 69 yaşındaki adamı öldürmesine ve daha sonra yalan söylemesine tepki gösterdiğini söylüyor. Polislerin meydanda toplanan ve sağda solda gördükleri herkese köpek ve coplarla saldırdığını, zenciler ve maymunlar diyerek hakaret ettiklerine şahit olduğunu ifade ediyor.
İlhan Kellecioğlu da semtte yaşayan Türk gençlerinden biri. Polisin kendilerine yönelik çok saldırgan bir tavır aldığını, polisin tutumunun olayların çıkmasına ve yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi. Kellecioğlu polisin olayı gizleme tavrının olayların çıkmasına yol açtığını söyledi.
Belediyeye bağlı bir büroda gençlerle çalışan Daniel Ghirmai da olayların çıkmasından sonra gençleri yatıştırmak için polisin kendilerinden yardım istediğini, ancak olayların olduğu yere gittiklerinde polislerin kendilerine köpek ve coplarla saldırdıklarını “zenciler, maymunlar, sizin buralarda ne işiniz var. Ülkenize dönün” diye hakaret ettiklerini söyledi.
MURAT KUSEYRI / STOCKHOLM