Şubat’ta 144 işçi cinayeti

  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Şubat’ta 6’sı çoçuk en az 144 işçinin, iş cinayetleri kurban verildiğini bildirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Erzingan’ın Licik (İliç) ilçesindeki Anagold Madeninde 9 işçinin göçük altında kalıp aradan 22 gün geçmesine rağmen cenazelerinin hala çıkarıl(a)madığı maden faciasının da yaşandığı Şubat ayına dair iş cinayetleri raporunu açıkladı. Hazırlanan rapor, göçük altında kalan maden işçileri ve Marmara Denizi’nde batan Batuhan A gemisindeki deniz işçileri şahsında bugüne kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden ve cenazelerine dahi ulaşıl(a)mayan işçilere adandı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın maden faciasına ilişkin gözlem raporuna ayrıntılı şekilde yer verilen İSİG Meclisi raporunda 19 Kasım’da Karadeniz’de batan Kafkametler ile 15 Şubat’ta Marmara’da batan Batuhan A yük gemisine dikkat çekilerek, deniz işçilerinin ölümlerinin “iş cinayeti” olarak görülmediği belirtildi.

Rapora göre; Şubat ayında en az 144, her gün en az 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. En çok ölüm inşaat işkolunda meydana geldi. İş cinayetlerine sektörel dağılımına bakıldığında ise 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti. Şubat ayında 65 yaş ve üstü 10 işçi ile 18 yaş altında 6 çocuk işçi hayatını kaybetti. Ocak ayı eklendiğinde ilk iki ayda 13 çocuk işçi ölümü yaşandı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.