Tarıma destek şimdiden ekside

  • TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi, 2022 bütçe görüşmelerinde üretici köylünün yine göz ardı edildiğini belirterek, “İktidarın tarım diye bir derdi yok” dedi.

Tüm Üretici Köylü Sendikası (TÜM KÖY SEN) Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra, "Fındık üreticisi için açıklanan destek şöyle; dekara 18 TL mazot, 8TL gübre desteği veriliyor. Alan bazlı destek de 170TL. Bunların toplamına bakıldığında yasada var olan tarımda en az GSMH’ın yüzde biri oranındaki desteğe bile ulaşılmıyor. Bir yıl içinde mazot zammı yüzde 40’ı aştı. Gübre fiyatı 3 katına çıktı.  Ayrıca bu destek Mart-Nisan aylarında ödenecek. Ödeme yapılana kadar gelecek zamları da düşündüğümüzde açıklanan destek devede kulak olmuştur” dedi.

Üretici köylüye yapılan destek ile tarım giderlerine yapılan zamlar ve raflardaki tüketim mallarına yapılan zamlar karşılaştırıldığında üretici köylünün daha fazla yoksullaşacağını ve üretimden kopacağını belirten Sağra, “İktidarın tarım diye bir derdi yok.Hazırlanan bütçe ile işçi, emekçi, emekli, küçük esnaf ve üretici köylü göz ardı edilmiştir. Dolaylı vergilerle yine bizler mağdur ediliyor. Kazandığı kadar vergi politikası uygulanmıyor. Şirketlerin borçları silinirken biz üretici köylülerin arazisine, traktörüne haciz yapılabiliyor. Üretici köylünün borçları ve faizleri silinmek istenmiyor. Bu olumsuz durumu değiştirmek için sesimizi yükselteceğiz. Başka seçeneğimiz yok. Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırıyoruz. Sesimizi yükseltmezsek yeni dönemde mağduriyetimiz devam eder” şeklinde konuştu.

 

Ekmeğe yüzde 42 zam

İstanbul'da bulunan fırıncıların ekmeğe zam yapılması için İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası'na yaptığı başvuru üzerine 220 gram ekmeğe 50 kuruş zam yapıldı. 2 liraya satılan ekmeğin yeni fiyatı zamla birlikte 2,5 liraya çıktı. Son zamla birlikte İstanbul’da ekmeğe son 7 ayda yaklaşık yüzde 42 zam yapılmış oldu. Fırıncılar bu durumu ekonomik krizden kaynaklı ürünlere gelen zamma bağlarken, yurttaşlar duruma tepki gösterdi. Ataşehir ilçesine bağlı Örnek Mahallesi’nde bulunan Çarşı Fırın’ın işletmecilerinden Mizgin Saçan, sadece ekmeğe değil her ürüne zam geldiğine dikkat çekti. Saçan, “Üç ay öncesine kadar bir torba un 185 liraydı ama şu an 280 liraya çıktı. Yakında 300 TL olacak” dedi. 

 

Zamlara tepkiye gözaltı

Van’da zamlara tepki gösteren Abdullah Onar adlı esnaf, valiliğin eylem ve etkinlik yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. 

Van’ın Beşyol Caddesi’nde daha önce elindeki mikrofonla “devlet nerede, bakan nerede? Üç gün önce 9 TL'ye aldığım leblebi, 15 TL olmuş” diyerek ekonomik krize dikkat çeken Abdullah Onar adlı esnaf,  aynı caddede yine eline megafon alarak artan zamlara tepki gösterdi.  Çerçilik yaparak geçimini sağlayan Onar, çekilen görüntüsünde, “Köylere gidiyorum, utanarak geri dönüyorum. Ben dün akşam 60 TL aldığım hurma, şimdi 70 TL oldu. 3 buçuk kilo olan leblebi 32 TL alıyordum, şimdi 70 TL olmuş. Her gün zam her gün zam ne olacak?” diye sordu.

Konuşması sırasında Onar’ın yanına gelen polisler, megafonu kapatmasını istedi. Onar ise ekonomik krize ve zamlara karşı protesto eylemini gerçekleştirdiğini ve susmayacağını belirterek, polisin müdahalesine tepki gösterdi. Polis, Onar’ın elinden mikrofonu zorla aldı.  Van Valiliği’nin kentte sürekli olarak ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Onar, emniyete götürülerek ifadesi alındı. Onar, daha sonra serbest bırakıldı. 

 

Gençler terk etmek istiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın 18-30 yaş arası gençler arasında yaptığı araştırmaya göre; Türkiye'de gençlerin yüzde 83'ü ailesinin ekonomik durumu hakkında endişe duyuyor. 3 bin genç ile yapılan anketin sonuçlarına göre gençlerin yüzde 29'u “Mevcut gelirimle geçinmekte çok zorlanıyorum” derken,  “Mevcut gelirimle ancak geçiniyorum” diyen gençlerin oranı yüzde 31.  “Mevcut gelirimle zor geçiniyorum” diyenlerin oranı yüzde 27 olarak belirlendi. Geliriyle rahatça geçinebildiğini söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 13 oldu. Gençlerin yüzde 61'i daha iyi bir yaşam için göç etmeyi tercih edeceğini belirtti. “Size göre gelecek kuşak sizin kuşağınıza nazaran ekonomik özgürlükte daha iyi durumda mı olacak” sorusuna “Hayır, daha kötü olacak” diyenlerin oranı yüzde 58. Araştırmaya katılan her dört gençten sadece biri yeni kuşağın ekonomik olarak daha özgür olacağını öngörüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.