Borçlanarak üretiliyor

Buğday hasatı
- Çiftçiler iklim krizi, borç yükü ve genç nüfus kaybı gibi pek çok sorunla boğuşuyor. Çiftçiye verilen destekler yetersiz kalırken alım fiyatları çiftçiyi enflasyonun altında eziyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984'ten bu yana her yıl tüm dünyada kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Bayraktar, bu yıl yaşanan afetlerin tarım sektörünü derinden sarstığını belirtti. Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde Şubat'ta yaşanan zirai don olayının ardından, Nisan'da 65 ilde zirai don olaylarının tarıma ciddi zarar verdiğini söyleyen Bayraktar, “Gübre, mazot, yem, ilaç, elektrik, tohum, sulama ve işçilik maliyetleri sürekli artıyor. Çiftçilerimizin bankalara olan borcu Mart'ta bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 996 milyar lirayı aştı” dedi.
Bayraktar, kırsalda genç nüfusun giderek azaldığını ve yaş ortalamasının 59’a yükseldiğini belirtti. “Tarımda kayıtlı genç çiftçi oranı yüzde 5’in altına düştü. SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı 2021’de 1 milyon iken, 2024 sonunda 419 bine düştü. 1,1 milyon çiftçi sistemin dışına çıktı” diyen Bayraktar, özellikle genç ve kadın çiftçilere sosyal güvenlik destekleri verilmesi gerektiğini söyledi.
Hayvancılık sektöründeki sorunlara da dikkat çeken Bayraktar, maliyetlerin artışı ve üretici fiyatlarının düşüklüğünün sektörü zorladığını belirtti. ANKARA
* * *
Mêrdîn'de yılın ilk buğday hasadı, Dêrik ilçesinde yapıldı. Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçilerin taleplerinin görmezden gelinmesi nedeniyle Çiftçiler Günü’nü kutlamadıklarını belirtti. Buğday fiyatının bu yıl da çiftçilerin maliyetleri dikkate alınmadan açıklanacağını düşündüklerini belirten Erbeyi, "Çiftçi artık belini doğrultamaz hale gelmiş" dedi.