Dernek adına, Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi ve Prof. Dr. Şahika Yüksel’in, tecavüz sonrası gebelik meydana gelen N.Y. ve Z.K. olayı üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilerlemiş gebeliklerdeki vakalar için bağımsız tıp ve hukuk profesyonellerinin yer alacağı bir üst kurul oluşturulması için yasal düzenleme talep etti.
Hem kadına hem çocuğa zarar
Tecavüzle meydana gelen gebelik sonrasında doğuma zorlanan kadınların ciddi psikolojik sorunlar yaşadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“40 hafta boyunca travmatik olayı sürekli hatırlatacak bir bedensel değişimle yaşamaya zorlanmak, tecavüz sonrası ortaya çıkan bebeğe ‘annelik’ yapmasını beklemek kadınların ruh sağlığını giderek bozuyor.” Açıklamada, Bosna Savaşı’nda dünyaya gelen tecavüz çocuklarının şimdi kimliksiz ve kimsesiz kaldıkları hatırlatılarak “Doğum sonrasında ise, anneler tecavüz sonucu doğan bu bebeklerle yeterince ilişki kuramıyor.Ayrıca doğan çocukta, ciddi ruhsal problemler ortaya çıkabiliyor. “
Üst kurul talep edildi
Türkiye’de tecavüz sonrasında gebeliğin sonlandırılacağı yasal sınır 20 hafta. Dünyadaki birçok gelişmiş ülkede gebeliğin sonlandırılması için kabul edilen yasal sınır dolduktan sonra, üç durumda, gebeliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına dair kararlar alıyor. Üç durum şöyle: Gebeliğin annenin bedensel sağlığını ciddi şekilde tehdit etmesi, fetüste yaşamla uyuşmayacak ya da normal bir yaşamla bağdaşmayacak ileri anomalilerin olması ve gebeliğin ilerlemesinin annenin ruh sağlığı üzerine yıkıcı hatta ölümcül etkilerinin olması.Açıklamada son olarak, Türkiye’de de bağımsız tıp ve hukuk profesyonellerinin yer alacağı bir üst kurul oluşturularak, ilerlemiş gebeliklerdeki vakaları hızla ve tek tek ele alarak karar vermelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin acilen yapılması talep edildi.
BİANET