Tecavüzcüye ödül: Evlendirelim!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mart ayında Riha’nın Pirsûs ilçesinde lise öğrenci bir çocuğa tecavüz eden F.T ve tecavüzü kaydeden M.T’nin ailesi tecavüzcüye ödül gibi talepte bulunarak, “Bunları evlendirelim bir de size kız verelim. Konuyu kapatalım” dediği öğrenildi.

Artan savaş, yoksulluk ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, Türkiye’de kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırı ve tecavüz olaylarında da artışa neden oldu. Türk yargısının cinsel saldırı suçlarında erkeğin beyanını esas alan kararları, taciz veyahut tecavüze uğrayan çocuğun aile kararı, toplumsal baskılar mağdurları nefes alamaz hale getirdi. Özellikle yargının takındığı tavır, mağdurları geri, geleneksel, dini uygulamalara mahkum ederek bir kez daha mağdur etti. İki kez mağduriyete bir örnek de Riha’da (Urfa) yaşandı.

Riha’nın (Urfa) Pirsûs (Suruç) ilçesinde Mart ayında bir çocuğa cinsel sadırıda bulunan F.T. adlı erkeğin ailesinin, şikayetçi aileye “Bunları evlendirelim bir de size kız verelim. Konuyu kapatalım” dediği öğrenildi.

Nûjinha’dan Medine Mamedoğlu’nun haberine göre, Pirsûs’ta bir lise öğrencisi olan çocuk, Mart ayında F.T. adlı bir erkeğin tecavüzüne uğradı. İlçe merkezinde yaşandığı öğrenilen olayla ilgili aile yakınlarının verdiği bilgiye göre, F.T. adlı erkek çocuğa tecavüze ederken, failin kuzeni M.T. tecavüzü videoya kaydetti.

‘Size kız verip konuyu kapatılım’

Çocuğun olayı ailesine anlatması üzerine aile, failler F.T. ve M.T. hakkında şikayetçi oldu. Mağdur çocuğun ailesinin şikayetinin ardından devreye giren fail M.T. ve F.T’nin ailesi çözüm olarak, “Şikayetten vazgeçin. Biz bu çocukları evlendirelim. Bir de size kız verip konuyu kapatalım” dediği öğrenildi.

Aile yakınları mağdur çocuğun ailesinin talebi görüşmeden yapılan şikâyet sonrası faillerin tutuklandığı bilgisini verdi. “Çocuğa nitelikli cinsel istismar” suçlamasıyla yapılan şikâyet sonrası tutuklanan failler cezaevine gönderildi. Yaşanan olay sonrası cinsel saldırıya uğrayan çocuk ise, ‘devlet korumasına’ alındı.

Çocuğa tecavüz suçlarında yüzde 29 artış

Türk Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı 2020 yılı istatistiklere göre, geçen yıl Türkiye'de “cinsel dokunulmazlığa karşı suç” kapsamında 49 bin 57 dava açıldı. Bunların 22 bin 689'u, yani yarıya yakını çocuklara yönelik cinsel saldırı suçlarıydı. Buna göre 2012'de çocuğa yönelik tecavüz davalarındaki suç sayısı 17 bin 589'du. 2019'da bu sayı 22 bin 689'a çıktı. Bir başka deyişle, çocuğa yönelik tecavüz davalarında yaklaşık yüzde 29 oranında artış var. Bakanlığın 2020 yılına ilişkin açıkladığı raporlarda 70 bin çocuk davası olduğu görülürken, raporda yaşanan çocuğa yönelik tecavüz ve taciz vakalarının sayılarına da ulaşılamadı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.