Tecavüzcüyü eğitmen diye kim atıyor? 

Kadın Haberleri —

.

.

  • 40’ı aşkın öğrenciye tecavüz eden Burak Ercan’ın Cizre Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davasının tarihi belli olurken, sabit suçu ve velilerin itirazın rağmen okul okul atamasının yapıldığı ortaya çıktı.

ROJDA AYDIN /JINNEWS

Şirnex’in Cizîr ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde 2018 yılında 40’ı aşkın öğrenciye tecavüz eden müdür yardımcı ve Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Burak Ercan hakkındaki dava başlıyor. 
30’u aşkın öğrencinin şikayetçi olduğu, ancak birçoğunun tehditler ile şikayetini geri çektiği dosyada şikayetinden vazgeçmeyen 4 öğrenci bulunuyor. Burak Ercan’ın “cinsel taciz” suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanacağı davanın ilk duruşması 27 Ekim’de görülecek.

Kayırıldı, korundu

Olayın açığa çıkması üzerine açığa alınan ve bir yıl boyunca 'kademe dondurma' cezası verilen Burak Ercan, daha sonra Riha’da (Urfa) bir okula atandı. Atamanın duyulması üzerine bir kampanya başlatıldı. Kampanya sonucu Burak Ercan bu kez İstanbul Sultangazi ilçesinde bulunan Orhangazi Ortaokulu’na müdür olarak atandı. Öğrenci velileri ve Eğitim Sen üyelerinin duruma tepki göstermesiyle tecavüzcü bu kez de İstanbul’da bulunan Halk Eğitim Merkezi’ne atandı. Yüzlerce öğretmenin işsiz olduğu Türkiye’de sabit suçuna, aile ve Eğitim Sen’in itirazlarına rağmen Burak Ercan’ın okul okul atamasının yapılması, “Tecavüzcüyü eğitmen diye kim atıyor?” sorusunu gündeme getirdi. 

Zorla şikayetler geri çekildi

Kuşkulu bulunan atamalar ve 40’ı aşkın öğrencinin mağdur edildiği dava dosyasında 3 tanık bulunuyor. Dosyaya ilişkin bilgi veren avukatı Sabri Çatıkkaş, ilk günden itibaren dosyanın sümen altı edilmeye çalışıldığını belirtti.  Davada karşılaştıkları zorluklara değinen Çatıkaş, “Önce şikayetlerin savcılığa geç ulaşması, akabinde şikayetçi çocukların teker teker şikayetlerini geri çekmeye zorlanması gibi durumlarla karşılaştık. Son olayda talebimiz üzerine dosyanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar verildi” dedi. Sanığın karara itirazı üzerine 4 ay bekletildiklerini belirten Çatıkaş, “Umut ediyoruz bu aşamadan sonra adalet olması gerektiği gibi cereyan eder. Herkesi 27.10.2021 tarihinde desteğe bekliyoruz” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

 

Ne olmuştu?
Tecavüzcü Burak Ercan’ın 2018 yılında Şirnex’in Cizîr ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde 40 öğrenciye yönelik tecavüzü, 5 öğrencinin 9 Mayıs 2019 tarihinde durumu okul idaresine aktarmasıyla ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkması ardından tecavüzcü Burak Ercan, bazı öğrencilere fiziki ve sözlü hareketlerde bulundu. Velilerin olayı öğrenmesi ile okula gelen müfettişlerin yaptığı incelemede 40 öğrencinin tecavüze uğradığı belirlendi. Müfettişlerin olayı soruşturduğu 12 gün boyunca Burak Ercan’ın çocuklara yönelik tecavüzünün devam ettiği kaydedildi.

İtiraz süreci 4 ay sürdü
Tecavüzcü hakkında yürütülen soruşturma sonucunda açılan davanın ilk duruşması 10 Aralık 2020 tarihinde Cizre Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada avukatların, sanık hakkındaki tutuklama talepleri “kaçma şüphesi olmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Duruşmada ayrıca avukatların “mahkemenin yetkisizlik kararı vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermesi” talebi kabul edildi. Mahkemenin ağır cezada görülmesine Burak Ercan itiraz etti. İtiraz süreci avukatların tüm çabalarına rağmen 4 ay sürdü. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.