
KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, 18 yıldan beri İmralı Adası’nda ağır tecrit koşullarında bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün ancak büyük bir halk direnişiyle mümkün olduğunu belirtti.
18 yıldan beri ağır tecrit koşullarında tutulan Öcalan’dan 10 Eylül 2016 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Kürtler, siyasi iradesi olarak gördüğü Öcalan’ın bu durumundan ise oldukça kaygılı.
Kartal, Öcalan’ın karanlıkta olan Kürt halkını aydınlığa çıkardığını ve bundan dolayı Türk devletinin intikamcı yaklaştığını belirterek “Devletin bu politikaları ancak Kürt halkının direnişçi mücadelesiyle aşılır” dedi.
‘Devlet Önder Apo’dan korkuyor’
Kartal, “Önder Apo, 7 yıldır avukatları, 1 yıldır da ailesi dahil olmak üzere hiç kimseyle görüştürülmüyor. Bu konuda ciddi kaygılarımız var. Bunu açık söylememiz gerekiyor, Türk devletinin halkımıza yönelik vahşi ve katliamcı politikalarını, Önder Apo’ya yönelik de yürütülüyor. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Biz hareket ve halk olarak Önder Apo’nun yaşamından ve sağlığından kaygılıyız” şeklinde konuştu.
Kartal, Kürt kurumları ve Öcalan’ın avukatları olarak CPT ve uluslararası kurumlara defalarca başvurmalarına rağmen bu konuda bilgi alamadıklarını da dile getirdi.
KONGRA GEL Eşbaşkanı Kartal, Türk devletinin bütün dünyada Kürt kazanımlarını hedef aldığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Önder Apo’ya yönelik tecrit, Türk devletinin Kürt halkına yönelik yürüttüğü politikayla bağlantılıdır. Türk devleti, bu siyaseti sadece Kuzey Kürdistan’da değil, 4 parçada yürütüyor. Özgürlük Hareketi’ne bağlı olarak bu iradeyi kırmak istiyor. Bunun için de vahşi bir katliam yürütüyor. Siyasi ve demokratik yollarla seçilen bütün Kürt temsilciler, cezaevine atılmış. Böylesi bir ortamda Rojava şahsında Ortadoğu’da Kürtlerin lehine devam eden sürecin önüne geçmek istiyor. Türkiye, bütün dünyada olumlu bulanan Kürtler ve Özgürlük Hareketi’nin imajını sonlandırma peşinde. Bununla paralel olarak, Önder Apo üzerinde tecrit ağırlaştırılıyor. Çünkü devlet, Önder Apo’nun düşüncelerinden korkuyor. Süreç ne olursa olsun, Önder Apo, günün koşullarına göre proje ve plan geliştiriyor. Bazen bir sözü süreç üzerinde büyük etki yaratıyor.”
‘Mücadele ile direnişi büyütelim’
“Kürt kimliği yasaktı. Her şeyi baskı altındaydı. Önder Apo, Kürt halkını karanlıktan aydınlığa çıkardı. Kürt halkını dünya gündemine soktuğu için Türk devleti Önder Apo’dan intikam almak istiyor” diyen Kartal, Öcalan’ın normal tutuklu olmadığını ve Türk devletinin elinde esir olduğunu söyledi.
Kartal, “Öcalan, normal bir tutuklu değildir. Onun için Türk devleti kendi hukuku ve yasalarını bile Önder Apo’ya karşı uygulamıyor. Eğer normal bir tutuklu olsaydı avukatları ve ailesiyle görüşme olanağına sahip olurdu. Önder Apo, çıkartılan özel yasayla İmralı‘da tutuluyor. Önder Apo’ya yönelik tecridi de devlet Kürt halkına karşı psikolojik savaş olarak yürütüyor” şeklinde konuştu.
Öcalan’ın üzerindeki tecridin ancak mücadele ile kırılacağını kaydeden Kartal, “Önder Apo’nun özgürlüğü direnişe bağlıdır. Halkımızın yürüteceği direniş ve mücadelenin yükseltilmesiyle, Önder Apo ile masaya oturmaya mecbur kalırlar. Nasıl ki, AKP döneminde, yani 2012 yılında halkın şehirlerde, gerillanın dağda ve zindanlarda yürüttüğü büyük direniş ile devlet çaresiz kalıp Önder Apo ile masaya oturduysa yine aynısı olur” dedi.
Türk devletine yönelik baskının artırılması gerektiğini ifade eden KONGRA GEL Eşbaşkanı Kartal, “Kürt halkının direnişi, gerillanın mücadelesi bu konuda stratejiktir. Eğer bu direniş büyürse Erdoğan ile çelişkileri olan dünya devletleri de kendi çıkarları doğrultusunda Türk devletine baskı yapar. İç ve dış baskı karşısında çaresiz kalan devlet, o zaman Önder Apo ile müzakere yapmak zorunda kalacak” diye konuştu.
‘Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nı büyütelim’
Öcalan’a yönelik tecrit ve Kürt halkına karşı yürütülen katliamcı politikaları tarihsel olduğunu hatırlatan Kartal şunları söyledi: “Kürt halkına karşı politika sadece Erdoğan ile ifade edilmez. Yüz yıllık devlet politikasıdır. Bitirme ve inkar etme siyaseti yeniden gündemde. Onun için halkımız bu siyasete karşı sesini yükseltmelidir. Bugün Türk devleti Ortadoğu’daki politikalarından dolayı sıkışmış ve yalnızlaşmıştır. Biz halk olarak mücadele ile bunu çözüm sürecine dönüştürebiliriz.”
Kartal, Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi’nin (KDCK-E) başlattığı ‘Öcalan’a Özgürlük Kampanyası‘nı hatırlatarak, Kürt halkına “Önder Apo’ya sahip çıkmak hareket ve halk olarak bizim stratejimizdir. Onun için KCDK-E tarafından başlatılan kampanyayı büyütelim. Bütün Avrupa ve dünyaya yayalım. Halkımız farklı ve renkli eylemleri geliştirmeli, dostlarını ve uluslararası kurumlarıyla Önder Apo’nun özgürlüğünü dünya gündemine sokmalıyız. Önder Apo’nun düşünceleri bugün Ortadoğu’da yeni yaşam için öncülük ediyor. Böylesi bir dönemde bu kampanya büyük destek alır. Bu da Önder Apo’nun özgürlüğü için bir gelişmedir” çağrısı yaptı.
ANF/BRÜKSEL