Yerel seçimler öncesi harekete geçen AKP’li ’sivil toplum” kuruluşları ve bazı derneklerin, Wan’da kadınları gizlice şantaj ve tehditlerle AKP üyesi yaptığı belirtiliyor.
Wan’da sosyal yardımlaşma ve sivil toplum adı altında örgütlenen yüzlerce dernek, yerel seçim öncesi AKP için çalışmalara başladı.
Demokratik sivil toplum kuruluşlarının Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılmasının ardından sayıları giderek artan hükümete yakın dernekler, şimdi de derneğe üye olmak isteyen yurttaşları kendilerinden habersiz AKP üyesi yapıyor.
Geçmiş yıllarda yine insanları habersiz bir şekilde üye yapan AKP’liler özellikle İş-Kur’u kullanmaya çalışıyor. İş-Kur’a üyelik için başvuranlara ‘Gidin AKP İl Örgütü’nden onay alın’ denilerek AKP’ye yönlendiriliyor.
‘Yardım alamazsınız’ tehdidi
AKP’nin bir diğer önemli kozlarından biri de Sosyal ve Yardımlaşma Dernekleri. Burada da her seçim dönemi yurttaşlara kömür, beyaz eşya, gıda yardımı adı altında seçim rüşveti dağıtan AKP’lilerin özellikle kadınlara önem vermesi dikkat çekiyor.
Mahallelerde devlet güçlerinin koruması altında “AK Kadınlar Muhabbet Çadırı” kuran AKP’li kadınlar, bir taraftan HDP aleyhine çalışma yürütüyor, diğer taraftan toplantılara katılmayan kadınları “Sosyal Yardımlaşma’dan yardım alamazsınız, size kömür vermeyecekler, perişan olacaksınız” şeklinde tehdit ediyor. Sivil toplum kuruluşlarına ya da sosyal yardımlaşma kurumlarına başvuranlar dernek adı altında gizlice AKP üyesi yapılıyor.
‘Kadınlar AKP ve türevlerine itibar etmemeli’
Konuya ilişkin bilgi HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, AKP’nin seçim hilelerine şimdiden başladığını ve AKP’li olan derneklerin özellikle kadınlara yönelik bir baskı mekanizmasını devreye koyduğunu belirtti.
Bu tür derneklerin devletin tüm olanak ve imkanlarını kullandıklarına dikkat çeken Karabulak, “Eşbaşkanlık sistemine karşı kayyum atayacak kadar kadın düşmanı bir zihniyete sahip olan AKP ve türevleri şimdi yine kadın üzerinden iktidarını pekiştirmek ve oy devşirmek istiyor. Tüm kadınlara uyarımızdır, bu tür yapılanmalara itibar etmemeliler” dedi.
Demokratik kuruluşları kapattı yerini dincilerle doldurdu
Wan’da aktif olarak faaliyet yürüten 764 dernek bulunuyor. En çok derneği bulunan iller sıralamasında 36. sırada yer alan Wan’da son zamanlarda sayıları hızla artan dernekler AKP’ye olan yakınlıklarıyla biliniyor. Özellikle OHAL döneminde demokratik kitle örgütlerini KHK’lerle kapatan AKP hükümeti, bu boşluğu da radikal İslamcı, yandaş sivil toplum kuruluşlarıyla doldurmaya çalıştı.
ANF/WAN