Hakkari’de referandum çalışması yürüten AKP’liler, “Hayır çıkarsa evleriniz yıkılır, sınır kapısı ve şantiyeler kapatılır, köprüler onarılmaz ve yenileri yapılmaz” diye tehdit ediyor.

HDP İl Eşbaşkanı Metin Besi, AKP’lilerin Geçitli (Peyanıs) köyünde yaşayan yurttaşlara “Eğer ‘Evet’ çıkmazsa sizin yıkık köprüleriniz onarılmaz, ihtiyaç duyulan yeni köprüler yapılmaz ve İl Genel Meclisi’nin hiçbir hizmetinden yararlanamazsınız” dediğini söyledi. Hemen hemen tüm köylerde benzer propagandanın yürütüldüğünü belirten Besi, “Çukurca ilçesinde sınır ticareti yapan köylüler tehdit edildi. Üzümcü Sınır Kapısı’nın bulunduğu Üzümlü (Deştan) köylüleri de, ‘Hayır çıkarsa sınır kapısı kapatılacak’ şantajına maruz kaldı” diye konuştu. 

Çukurca’nın Çığlı (Aşut) köylülerine de, “Evet çıkmazsa evleriniz yıkılacak” denildiğini vurgulayan Besi, şöyle dedi: “Köy sınır bölgesinde bulunuyor. Sınır ticareti yapan köylülere baskı yapılıyor. Geçen yıl Çukurca Hudut Taburu, Aşût’ta ‘sıfır noktasında bulunuyor ve güvenlik zafiyeti oluşturuyor’ gerekçesiyle 18 ev için yıkım kararı almıştı. Ancak bugüne kadar hem bir yıkım gerçekleştirilmiş değil. AKP’liler bunu köylüye karşı kullanıyor. AKP’liler köyde ‘Eğer evet çıkarsa bu evler yıkılmaz, hayır çıkarsa tamamı yıkılır’ diyerek durumu şantaj aracı kullanıyor.” 

Halkın şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini ve her seçimde olduğu gibi yüksek bir oranla 'Hayır' diyeceğini sözlerine ekleyen Besi, “Halkımız kandırılabilir, yönlendirilebilir bir halk değildir. Kendi kararını vermiştir. Ve kararlarını sandıkta gösterecekler” dedi. n HAKKARİ