14 Temmuz 1930 yılında binlerce Kürdün katledildiği ve halen kemiklere rastlamanın mümkün olduğu "Gelyê Zîlan" olarak bilinen Zilan Ovası'nın katliam yıldönümünde yeni bir katliam hazırlığı ile gündeme gelmesi, gerek bölge halkı, gerekse çevrecileri harekete geçirdi. Siyasi partiler ve çevreciler yaptıkları açıklamalarla Zilan'da yapılacak olan HES projesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

'Katliamın izleri halen taze'

Zilan Deresi'nde yıllardır yaşanan katliamın izlerinin halen taze olduğunu dile getiren HDP Erdîş İlçe Örgütü yöneticisi Ferit Baran, Zilan katliamın 83'üncü yıl dönümünde Zilan'da yaşanılacak ikinci katliamın gündeme gelmesini manidar bulduğunu ifade etti. Baran, "Yıllardır Kürt halkının kimliğine tahammül etmeyen sistem şimdide doğasına saldırma cehaleti sergiliyor. Zilan doğasında öldürdükleri binlerce insanın kemikleri duruyor. Önce gelip öldürdükleri insanlardan özür dilesinler. Mezarlarına saygı göstersinler" dedi.

Bölge halkının geçim kaynağı

Yaşanan duruma tepki gösteren Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Erciş Temsilcisi Güven Çalık ise Zilan Ovası'nın doğal bir ecza deposu olduğunu belirterek, "Bölge halkı yıllardır buradaki otlardan şifa kaynağı buluyor. Bölgedeki yaban meyveler bölge halkının önemli geçim kaynağı halinde. Yıllar önce yakılan yüzlerce köy ve öldürülen binlerce insan yaşanan katliama rağmen topraklarını bırakmamış adeta kenetlenmiştir.  Şu da iyi bilinsin; canımızı ortaya koyarız kapitalizmin bir tek otu bile koparmasına müsaade etmeyiz. Haddinizi bilin öyle davranın bu memleket sahipsiz değil" dedi.


İDRİS YILMAZ /DİHA/WAN