Tek testte dört tespit

Kadın Haberleri —

.

.

  • Bilim insanları, rahim ağzı taraması sırasında toplanan tek bir numune üzerinden kadınlarda görülen 4 ayrı kanser tipini tespit edebilecek bir test geliştiriyor. Uzmanlar çalışmanın “devrim niteliğinde” olduğunu duyurdu.

Nature Communications dergisinde yayınlanan iki makaleye göre, uzmanlar rutin bir smear testinden elde edilen servikal hücreleri kullanarak yumurtalık ve meme kanserini tespit edebilir veya gelişme olasılıklarını tahmin edebilir. Araştırmacılar, WID testinin (Kadınların Kanser Riskini belirleme) rahim ve rahim ağzı kanserini tahmin etme kabiliyetine bağlı olarak daha fazla sonuç alınacağını açıkladı.

Test devrim niteliğinde

The Guardian’ın haberine göre uzmanlar, testin sonunda genç kadınlarda dört kanserin tümünün daha erken tespit edilmesini ve hatta “kanser başlamadan önce durdurulmasını” sağlayabileceğini ve bunun kadın sağlığı için bir “oyun değiştirici” olacağını söyledi.

Avrupa Araştırma Konseyi ile araştırmayı finanse eden Eve Appeal CEO'su Athena Lamnisos, "Bu, kilit kanserlerin taranmasında bir adım değişikliği yaratabilir” diyerek amacın erken tespitten öte engellemek olduğunu kaydetti. Lamnisos, kadınları etkileyen dört kanser için tek bir testten yeni bir tarama aracı oluşturmanın devrim niteliğinde olabileceğin belirtti.

Araştırma heyecan verici

Yumurtalık kanseri, jinekolojik kanserlerle ilişkili ölümlerin en büyük kısmından sorumludur. Şu anda, yumurtalık kanserlerinin %75'i, tümörlerin yayıldığı geç bir aşamada teşhis edilmektedir. Hastalığı daha erken tespit edebilmek tedavi sonuçlarını iyileştirebilir.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir ve genellikle mamografi ve ardından biyopsi ile tespit edilir.

Kendisine hastalık teşhisi konan meme kanseri cerrahı Liz O'Riordan, "Bu araştırma inanılmaz derecede heyecan verici" dedi. O'Riordan, ”Şu anda 50 yaş altı kadınlarda meme kanseri tarama testi yok. Bu test meme, yumurtalık, rahim ağzı ve rahim kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınları genç yaşta seçmeye yardımcı olabilirse, oyun değiştirici” olabileceğini  söyledi.

Benzersiz bir DNA dizilimi

Araştırmacılar, yumurtalık kanseri olan 242 ve olmayan 869 kadından servikal hücre örnekleri kullandılar. Daha sonra 14.000 epigenetik değişikliği ölçtüler ve yumurtalık kanserinin varlığını tespit etmek veya tahmin etmek için kullanılabilecek benzersiz bir DNA imzası belirlediler.

Araştırmanın sonuçları

Bu, araştırmacıların yumurtalık kanseri olan 50 yaşın altındaki kadınların %71.4'ünü ve 50 yaşın üzerindeki kadınların %54,5'ini %75 özgüllükle belirlemelerini sağladı. Bulgular, 47'sinin yumurtalık kanserine sahip olduğu ve 227'sinin olmadığı ek bir kadın kohortunda daha da doğrulandı.

İkinci çalışmada, araştırmacılar, kötü prognozlu meme kanserli 329 kadından ve hastalığı olmayan 869 kadından alınan servikal hücre örneklerindeki epigenetik değişiklikleri analiz ettiler. Eşsiz bir epigenetik imzaya dayanarak meme kanserli kadınları tanımlayabildiler. Bulgu, 113 meme kanserli hastadan ve meme kanseri olmayan 225 kadından alınan daha küçük bir numune setinde doğrulandı.

WID testi kanserin ayak izlerini takip edecek

Innsbruck Üniversitesi ve UCL'den Prof Martin Widschwendter, “Çalışmalarımız tamamen yeni bir yaklaşım benimsedi ve tek bir servikal tarama örneğinde birkaç farklı epigenetik ayak izini değerlendirerek bir bireyin birden fazla kanser riskini değerlendirdi” dedi. 

Widschwendter şöyle devam etti: “WID testi, bir kadının yaşamı boyunca DNA'sındaki ayak izlerini arayacak, izlediği yolu ve kansere doğru ilerleyip ilerlemediğini kaydedecek. WID testi, taramada devrim yaratacak ve kadınların bireysel ve değişen risklerine göre taranacağı, izleneceği veya tedavi edileceği kanser önleme ve tespitine yönelik daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sağlayacaktır.”

Widschwendter, testlerin kadınların kanser geliştirme olasılığını etkili bir şekilde tahmin edebileceğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ve büyük ölçekli ileriye dönük klinik denemelere ihtiyaç olduğunu da belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.