Tek yargılanan gazetecilik

  • Van’da 2 Nisan'da mahkemeye çıkarılacak tutuklu 4 gazetecinin avukatları, iddianamede herhangi bir suç unsurunun olmadığını belirterek müvekkillerinin mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandığını ifade etti.  

Van'da 9 Ekim 2020 tarihinde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala ile aynı soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın ilk duruşması, 2 Nisan Cuma günü görülecek. Çatak ilçesinde askerlerin gözaltına aldığı Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılarak işkenceye uğramasını haberleştirdikten sonra tutuklanan gazeteciler, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" isnat ediliyor. 

Gazetecilerin avukatları, Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesi "davayı sahiplenin" çağrısı yaptı. 

'Suç diye bir şey yok'

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Ekin Yeter, iddianameyi “özgür basın faaliyetinin engellenmesi ve yandaş bir medya oluşturma kapsamında gazetecilerin sindirilmesinin izdüşümü" olarak değerlendirdi. “Dosyada önümüze suç olarak konulan hiçbir şey yok” diyen Yeter, mesleki faaliyetler kapsamında alınan notlar ve bu kapsamda yapılan röportajlar ile hak ihlali haberlerinin suçlama konusu yapıldığını söyledi.

'Hukuki değil siyasi belge'

İddianamenin "hukuki değil siyasi bir belge" olduğunu vurgulayan avukat Murat Timur ise, “Bir kişi eğer bir suçla irtibatlanırsa bununla ilgili nedensellik bağını göstermek gerekiyor. Bir kişiye hangi suç isnat edildi, bu isnadın gerekçesi nedir? Ama iddianameyi hazırlayan savcı, böyle bir gerekçelendirmeye ihtiyaç duymuyor. Esasında politik yargılamaların sebebi de budur” dedi. 

İddianamede "Gazeteciler devlet kurumları aleyhine haber yapıyor" ifadesinin bulunduğunu da aktaran Timur, "Hukukçu kimliğine sahip biri böyle bir beklenti ve taleple iddianame hazırlayamaz. Hazırlarsa da buna iddianame denmez, politik bir belge denir" diye kaydetti.

'Olmasalardı, bilmeyecektik'

"Bu gazeteciler olmasaydı ağır insan hakları ihlali işlenmiş olan helikopterden atılan yurttaşlarla ilgili dosyayı hiçbirimiz bilmeyecektik" diyen Timur, kamuoyunun bu nedenle davayı yakından takip etmesi gerektiğini belirtti.   VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.