Telebe ve Sol okuyucu ile buluştu

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Bu ay Türk hapishanelerde rehin tutulan tutsak yazarlardan Delil Payîz’in ilk kitabı Telebe ve Menaf Osman’ın yeni öykü kitabı Sol okuyucuyla buluştu. Ramazan Çeper’in ”Sömürgeliğin Psikopatolojisi” adlı inceleme kitabının da yeni baskısı çıktı.

 

MIHEME PORGEBOL

Türk hapishanelerde rehin tutulan tutsak yazarlardan Delil Payîz’in ilk kitabı Telebe ve Menaf Osman’ın yeni öykü kitabı Sol okuyucuyla buluştu. Ramazan Çeper’in ”Sömürgeliğin Psikopatolojisi” adlı inceleme kitabının da yeni baskısı çıktı. Her biri onlarca yıldır tutsak olan yazarların eserleri Aryen Yayınları’ndan çıktı.

 

Telebe: Delîl Payîz

Telebe, 1999 yılında tutsak edildiğinden beri Türkiye’deki birçok hapishaneye sürgünden sürgüne gönderilen Delîl Payîz’in ilk kitabı. 2009 yılında Hüseyin Çelebi Öykü ve Şiir Ödülü’nde öykü dalında birincilik ödülü de bulunan Payîz’in öyküleri yıllardır birçok edebi mecrada yayımlanıyor.

Hâlâ İzmir Buca hapishanesinde esaret altında tutulan Payîz’in öyküleri insanın nesne ile kurduğu ilişkiden yola çıkarak bütünsel yaşam pratiklerini konu ediniyor. Telebe adlı ilk öykü kitabında ”Kevir”, ”Hecî Mozo”, ”Telebe”, ”Evîneke Porspî”, ”Dorevanê Agir”, ”Lêgerîn”, ”Bênavkes”, ”Aram” ve ”Diya min” adlı öyküleriyle okuyucuyla buluşuyor.

Payîz, Kürdistan’da toplumsal yaşam ile bireyin iç dünyası arasındaki çatışmaları konu ediniyor. Bir yandan da işgal ve sömürü gerçekliğini işleyen Telebe, yer yer yarı mizahî bir üslup da barındırıyor. Editörlüğünü Kürt edebiyatının değerli  isimlerinden olan Rêdûr Dîjle’nin yaptığı Telebe’nin dili ise Kürtçe.

 

Sol: Menaf Osman

Rojava Kürtlerinden olup aynı zamanda bir jeolog olan ve Kürdistan edebiyatına eserleriyle yaptığı önemli katkılarıyla bilinen Menaf Osman’ın 16 öyküden oluşan yeni eseri ”Sol” da bu ay okuyucuyla buluştu. Bugüne kadar yayımlanan eserleriyle kendine ait bir külliyat oluşturan Menaf Osman, yeni kitabında da üslubunu koruyor. 1993 yılında politik gerekçelerle tutsak edilip müebbet hapse çarptırılan Osman, yeni kitabı Sol’da okuyucunun karşısına çıkardığı karakterlerle Kürdistan gerçekliğine öykülerinde sunduğu portrelerin gözünden bakıyor. Osman’ın daha önce ”Şînok” ve ”Silava Bajariyan” adlı iki öykü kitabı ile ”Girê Şêran”, ”Namûsname”, ”Piling - Şoreşname 1”, ”Sînor”, ”Lênûska Leyla” ve ”Cuhû - Sêbareya Zindanê 1” adlı romanları da farklı farklı yayınevlerinden çıkıp okuyucuyla buluşmuştu.

 

Sömürgeciliğin Psikopatolojisi

Kurmanci alanındaki birçok eserinin yanında, politik ve sosyolojik incelemeleriyle de Türk hapishanelerinde yazın alanındaki üretimleriyle adından söz ettiren Ramazan Çeper’in 2020 yılında Name Yayınları’ndan çıkan Sömürgeciliğin Psikopatolojisi adlı inceleme kitabı ikinci baskısını yaptı.

Sömürgeciliğin Psikopatolojisi adlı eserinde ”Sömürgeciliğin Gelişim Parametreleri”, ”Sömürgeciliğin Patolojik Varyasyonları”, ”Kolonyal  Benliğin Psiko-politik Analizi”, ”Kapitalist Modernitenin Narsist Analizi”, ”Sadizmin Tarihsel ve Kültürel Gelişimi”, ”Sömürgeciliğin İtaat Ettirme Yöntemi Olarak İşkence”, ”Sömürgeciliğin Dünya Tapınağı Olarak Okul ve Eğitim Sistemi”, ”Sömürgeciliğin Öncü Müfreze Kolu Olarak Medya” ve ”Psikopatinin Epik Manzumesi Olarak Lümpenizm” gibi başlıkları inceleyen Çeper, Edirne F Tipi Hapishanesi’nde müebbet tutsak olarak üretimlerini sürdürüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.