Temmuz sayısı okurla buluştu
Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın 160. sayısı okurla buluştu. ‘Tüm barikatlar aşılacak’ manşetiyle çıkan Temmuz sayısı, 24 Haziran seçimleri, 19 Temmuz Rojava Devrimi, Mültecilik, Kadın sünneti, sanatın direnişi, ulusal birlik gibi konuları kapsıyor.
SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, Türkiye’de gerçekleştirilen 24 Haziran seçimlerini değerlendirirken, KJK Yürütme Konseyi Üyesi Besê Erzincan tersinden gelişen gidişatın kadınlar tarafından durdurulabileceğinin altını çiziyor.
Gazeteci Zeynep Kızılırmak, başlayışının 5’inci yıldönümünde Rojava Devrimi’nin tekabül ettiği anlamı yorumluyor. Kızılırmak, devrimin bu denli kabul görülmesini kadınların sahiplenişiyle alakalı olduğunu vurguluyor. Nagihan Akarsel de göç ve mültecilik gerçekliğine dikkatleri çekerken, Efrîn’in bütün göç hikayelerinin güncellenmiş hali olduğunu ifade ediyor.
Zîlan Diyar, “Öncesi ve sonrası yok” başlıklı yazısıyla Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanmışlıklarını hatırlatıyor, faşizmin baskıları ve halkların direnişine dair öngörülerde bulunuyor.
Sanatın insana aklını ve hayal gücünü “özgürce” kullanma olanağı sağladığını hatırlatan gazeteci Zabel Mirkan, Türkiye’deki baskıcı rejimin sanat üzerindeki etkilerini ve sanatın direnişini değerlendiriyor.
Toprağı gibi kalmayı başaranlar
Gazeteci Roni Eylem ise trajik ama umut yüklü bir portre ile okuru; tarihi, denizi ve mezhep kavgaları ile tanınan Lübnan’a götürüyor. 1960’lı yıllarda Mêrdîn Omeryan’dan Lübnan’a uzanan Yadê Esma’nın hayat hikayesinden kısa kesitleri paylaşan Eylem, kendi topraklarından sürgünlüğün tarifini yapıyor.
Suriye’deki savaşın giderek yayılması ve daha fazla can kaybına yol açması sonucu 2015’ten itibaren Avrupa sınırlarına dayanan yüzbinlerce mültecinin dramını Aliye Varto, her yıl binlerce kız çocuğunun maruz kaldığı genital mutilasyon (kadın sünneti) uygulamasını ise Gulê Amed kaleme almış.
Gazetenin Kürtçe sayfalarında ise Tuğba Hezer’in seçim sonuçları analizi, KNK Üyesi Kvestan Davodi ile ulusal birlik ekseninde yapılan söyleşi, Newroz Cizîr’in “Hebûna jinê garantiya jiyana azad e”, Şevîn Cemo’nun “Çirûska Şoreşa 19’ê Tîrmeh ê” değerlendirmeleri yer alıyor. HABER MERKEZİ