Tevgera Jinên Azad'a siyasi soykırım 

Haberleri —

HDP Kadın

HDP Kadın

  • Türk hükümeti, 25 Kasım'ın ardından Özgür Kadın Hareketi’ne (Tevgera Jinên Azad-TJA) siyasi soykırım operasyonu düzenledi. Ankara, Mûş, Mêrdîn, İstanbul, Amed, Adana, Sêrt, Wan, Agirî, İzmir, Riha, Mersin, Dîlok ve Şirnex’te 57 ev basıldı. Hakkında gözaltı kararı verilen 50 kadından 15'i gözaltına alındı. 

Ankara merkezli TJA’ya yönelik yürütülen soruşturmada, birçok kentte evler basıldı, 15 kadın gözaltına alındı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Jin jiyan azadî” felsefesinin hedef alındığını belirterek, kadın mücadelesinin AKP-MHP savaş hükümetine geri adım attıracağını ve iktidarını bitireceğini söyledi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca “Örgüt yöneticisi”, “Örgüt üyesi”, “Örgüt propagandası” ve “Örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla Özgür Kadın Hareketi’ne (Tevgera Jinên Azad-TJA) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, Mûş, Mêrdîn, İstanbul, Amed, Adana, Sêrt, Wan, Agirî, İzmir, Riha, Mersin, Dîlok ve Şirnex’te 57 eve baskın düzenlendi. TJA ve HDP Kadın Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu 50 kadın hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenilen soruşturma, açık ve gizli tanık beyanlarına, MASAK raporlarına, daha önce yapılan ev baskınlarında el konulan dijital materyallerin inceleme sonuçlarına dayandırıldı.

Soruşturma kapsamında Amed’te TJA aktivistleri Figen Ekti, Mekiye Ormancı, Didar Çeşme, Zekiye Güler, Bedia Akkaya, Sultan Esen, Hatice Güngör, Meral Şimşek, Kadın Akademisi üyesi Figen Aras; İstanbul’da Leyla Deniz, Pınar Ceylan ve Yeliz Ayyıldız Kıyak; İzmir’de D.A.; Mûş’ta Merve Tekin Demirel; Agirî'de Hazal Aras gözaltına alındı.

Gizlilik kararı bulunan soruşturmaya dair avukatlara bilgi verilmedi.  

Savaş hükümeti adım attıracak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, siyasi soykırım operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Kadın Meclisi üyeleriyle birlikte Genel Merkez önündeki toplantıda konuşan Başaran, şunları söyledi: “İktidar ve bağlı Cumhuriyet Başsavcılığı, yine bir AKP klasiği olarak, bu operasyonu basına ‘terör operasyonu’ olarak lanse etti. Bu operasyonların ne manaya geldiğini, bununla AKP-MHP’nin hangi sonuca varmak istediğini çok iyi biliyoruz. Yine bir seçim sürecindeyiz. Bir taraftan savaşı ve kaosu derinleştirmeye çalışıp toplumun her alanına sirayet edecek biçimde örgütlerken, bir taraftan da yıllardır saldırıp tutuklayarak, hedef göstererek, marjinalize ederek, ayrıştırarak geri adım attırmaya çalıştığı karşısındaki en büyük örgütlü güç olan kadın mücadelesine ve hareketine operasyon çekiyor. 

Bakın 25 Kasım’da dünyanın tümünde kabul edilen Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde AKP yine kendine yakışanı yaparak, tarihte yine adını kara listeye, kara bir leke olarak geçirecek biçimde, bütün 25 Kasım açıklamalarına saldırdı. 25 Kasım’da Amed’de, Van’da, Ağrı’da, Siirt’te, Şırnak’ta, Osmaniye’de, daha birçok ilde kadınların erkek-devlet şiddetine karşı sokağa çıktığı, gelecekleri, özgürlükleri için mücadele edeceklerini haykırdıkları günde, önlerine polis barikatları koydu. İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen Gece Yürüyüşleri’ne yine aynı zihniyet saldırdı. Van’da kadınlara biber gazı sıkıldı, Ağrı’da kadınlar gözaltına alındı.

Devlet şiddetini tescillendi

Şırnak'ta 23 kadın işkence ile gözaltına alındı, barış annesi Nebahat İşçi’nin polis şiddeti sonucunda kolu yerinden çıktı. İstanbul’da Taksim'e çıkan bütün yollar polis barikatları ile çevrelendi, bir OHAL rejimi ile karşı karşıya kaldı kadınlar. Devlet, kadına yönelik şiddetle mücadele gününde kendi eliyle kadına şiddet uyguladığını tescilledi. İstanbul’da en az 200 kadın bu saldırılar sonucunda gözaltına alındı, polis Dilber Türker'in bacağını kırdı. Gazetecilerin çekim yapmaları engellendi. Buna rağmen kadınlar 25 Kasım günü ‘mücadele ediyoruz, biat etmiyoruz, itaat etmiyoruz, mücadelemiz sonucunda faşist rejimini yerle bir edeceğiz’ diyerek sokağa çıkmaktan vazgeçmedi, geri adım atmadı. 

En çok korktuğuna saldırıyor

Yine 25 Kasım haftasında TJA’lı kadınlara, yani Kürt Kadın Hareketi'ne mensup kadınlara yönelik bir operasyon gerçekleşti. Kadınlar yoksullukla yüz yüze. Her gün savaşı biraz daha derinleştirirken, savaşın en büyük faturasını kadınlara çıkarırken, savaş karşısında mücadele eden kadınları hedefliyor. Kadınlara sokaklara çıkıp “bu bizim savaşımız değil” dedikleri için bugün hedef alınıyorlar. Bu sizin iktidar savaşınız, bu sizin iktidar operasyonlarınız. Biliyoruz korktuklarını. İktidar en çok korktuğuna saldırıyor. 

‘Jin jiyan azadî’yi hedef alıyor

Kadın mücadelesinden korkuyor. Rojava Devrimi, bütün kadınların, halkların ortak yaşam umudu haline geldiği için bu kadar kadın mücadelesinden korkuyor ve saldırıyor. Bugün İran’da rejime karşı her türlü saldırıyı, yönelimi göze alarak ‘Jin jiyan azadî’ sloganını Rojhilat’ta, İran’da yükselterek tüm dünyaya bir felsefe haline getirdikleri için kadın mücadelesini hedef alıyor. Afganistan’da kadınların Taliban rejimine karşı biat etmediklerini, geri adım atmadıklarını gördüğü için kadın mücadelesini hedefliyor. 

Mücadele devam edecek

Buradan bir kez daha ifade ediyoruz; kadın mücadelesine hiçbir güç geri adım attıramayacak, tek bir TJA’lı arkadaşımız, tek bir HDP’li kadın arkadaşımız, feminist arkadaşımız, sosyalist kadın arkadaşımız kalana kadar mücadele devam edecek. Bir kez daha ifade ediyoruz; AKP-MHP kadın düşmanı, savaş iktidarına geri adım attıracağız, bu iktidarı biz ortadan kaldıracağız. Hiçbir güç bunun önünde duramayacak. Kadın arkadaşlarımızla omuz omuz mücadele etmeye devam edeceğiz." 

Eskişehir'de öğrencilere tutuklama

Eskişehir'de gözaltına alınan 8 öğrenciden dördü tutuklandı. 

Eskişehir'de 25 Kasım’daki ev baskınlarında gözaltına alınan Demokratik Öğrenci Meclisleri ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 8 öğrenci, emniyet işlemlerinin ardından bugün adliyeye çıkarıldı. "Örgüt propagandası" yaptıkları iddiasıyla mahkemeye çıkarılan Müslüm Koyun, Hasan Mansur Uyansız, Rezan Aras ve Mehmet Ali Sönmez tutuklandı; Muhammed Topalan, Rewşan Gure, Genco Aykut ve Ali Okmak ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. ESKİŞEHİR

Mersin'de 12 kişi tutuklandı

Mersin'de 25 Kasım’daki ev baskınlarında gözaltına alınan 23 kişiden 12'i sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "eylem hazırlığında oldukları" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 25 Kasım’da Tarsus, Toroslar, Akdeniz ve Yenişehir ilçelerindeki eşzamanlı ev baskınlarında 23 kişi gözaltına alındı. Emniyet ifadelerinin ardından Mersin Adliyesi’ne getirilen 23 kişi Mersin Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Mersin Sulh Ceza Hakimliği, 11 kişiyi adli kontrol şartıyla serbest bırakırken, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, üçü "Örgüt üyeliği", 9'u ise "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla toplam 12 kişi de tutuklandı. MERSİN

Manisa'da 10 kişi gözaltında

Manisa'da aralarında ilçe eşbaşkanları ve yöneticilerin de olduğu 17 HDP'li önceki gün evleri basılarak gözaltına alındı. Gözaltındaki dört kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Seher Günay, Sultan Aydın, Fadile Göktürk, Evin Günsel, Kadriye Karagöz, İbrahim Halil Mungan, Fırat Daşkın, Emrah Sönmez, Melek Vural ve Ersin Gül'ün, bugün savcılığa çıkarılması bekleniyor. Gözaltına alınanlara 2022 Newrozu’na katılmaları, sanal medya hesaplarındaki paylaşımları soruldu. MANİSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.