Toplumsal gerilikler boyun eğdiriyor

Kadın Haberleri —

Zainab Abu Talib

Zainab Abu Talib

  • Mısır’da erkekler, kadının haklarını elinden almak için her türlü hileye başvuruyor. Toplumsal teşhirden, ahlaksızlığa kadar her konuda iftira atan erkekler, topladığı veyahut oluşturduğu sahte delilerle tüm haklarına el koyuyor.

Mısır’da ataerkil zihniyet ve dini değerlerin baskısıyla bir cendereye sıkıştırılmış kadınlar, erkeklerin hile ve kurnazlıklarına karşı mücadele etmeye çalışıyor. Son yıllarda  erkeklerin kadınlara yönelik devreye koyduğu şantaj metodu giderek yaygınlık kazanıyor. Boşanmak isteyen kadını caydırmak ve miras hakkından feragat etmesi gibi konularda çeşitli yöntemler geliştiren erkekler, kadınların yaşamını zorlaştırıyor. Yaşamı cehenneme dönen kadınlardan biri de Salma Adel.

Şantaja boyun eğidi

Nûjinha Ajansı'na göre ailesinin baskısıyla istemedi bir erkekle evlendirilen Adel, evlilik öncesi sevdiği adamla çekilen fotoğrafları cehennemi oldu. Evlendiği erkek tarafından sürekli şiddete maruz kalan Adel, birgün dayanamayıp ailesinin evine döndü. Evli olduğu erkek ailesinin evine gelerek onunla konuştuğunda Adel şoka girdi. Çünkü eşi onun geçmişte sevdiği adamla çekilen fotoğraflarıyla tehdit ediyordu. Oysa o fotoğrafları birlikte imha etmişlerdi. Fakat şimdi karşısında bir kopyası duruyordu. Adel şantajla evli olduğu adamın yanına döndü ve her maaşını ona verme konusunda anlaşmak zorunda kaldı. İki çocuğu alan Salma Adel, “Onların geleceğinin de benimki gibi olmasını istemiyorum” dedi. 

Erkeklerin iftira ve karalamaları

Yüksek Mahkeme Avukatı Zainab Abu Talib, damgalamanın son dönemde yayılan durum haline geldiğini ve bu konuda çok sayıda davanın olduğunu belirtti. 

Kimi erkeklerin evliliği sürdürmek isteyen eşlerine karşı iftira ve karalama kampanyalarına başvurduğunu ifade eden Zainab Abu Talib, kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Bir erkeğin kadını damgaladığını ve kendisini mağdur gösterdiğini anlatan  Zainab Abu Talib, “izin verilebilirlik” ve ceza indiriminin en önemli yasal boşluklardan biri olduğunu söyledi. Birçok erkeğin bu boşluklardan kadınları haklarından mahrum etmek için yararlandığını vurgulayan Talib, bir erkeğin kız kardeşinin çıplak fotoğraflarını çektiğini ve onu bununla tehdit ettiğini anlattı. Talib, erkeğin bunu kadının miras hakkından feragat etmesi için yaptığını dile getirdi. Ayrıca bu erkeğin eşinin namüsait fotoğraflarını da çektiğini anlatan Zainab Abu Talib, bunun yapılmasının nedeninin de boşanmayı engellemek olduğunu söyledi.

Yasalar eşit olmalı

Yasal bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirten Talib, işlenen suçlarda ağır cezaların verilmesi gerektiğini ifade etti. Zina suçlarında kadınların erkeklere göre daha farklı cezalar aldığını aktaran Talib, kadın ve erkek arasındaki bu ayrımın ortadan kaldırılması gerektiğine belirtti. Yakın zamanda yasal bir değişiklik beklemeyen Zainab Abu Talib, genç nesillerin okumasıyla bu değişimin olabileceği görüşünde.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.