TÜİK iki yıldır verileri açıklamıyor

  • Türkiye’de 2002-2019 yılları arasında 53 bin 425 kişi intihar ederek hayatına son verdi. TÜİK, son iki yıldır ölüm istatistiklerini açıklamadı. Bu nedenle bu istatistiklerin içerisindeki intihar oranları da kamuoyuna yansıyamadı. 

İntihar vakalarının önlenmesi amacıyla kurulan 182 Umut Işığı Hattı, 2008’de kadar faaliyetini sürdürüyordu. Ancak bu özel hat, 2008’de ekonomik gerekçelerle durduruldu. Bu nedenle bunalıma giren yurttaşların acilen arayabileceği herhangi bir numara bulunmuyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği’nde krize müdahale ve intiharı önleme çalışma birimi üyesi olarak çalışan, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doçent Doktor Yunus Hacımusalar, DW Türkçe’den Ailcan Uludağ’a yaptığı açıklamada, son dönemde intihar vakalarında artış yaşandığını belirtti. Hacımusalar, şunları kaydetti: “Türkiye’deki verilere baktığımızda her gün 10 kişi intihar sonucu hayatını kaybetmekte. Ancak 2020-2021 ölüm verileri açıklanmadığı için intihar oranlarında nasıl bir değişiklik olduğunu bilemiyoruz. Basına yansıyan haberler, bizim sağlık kuruluşlarındaki değerlendirmelerimiz sonucunda intihar davranışında bir miktar artış gözlememiz var. Türkiye’nin intiharları önleme konusunda ulusal bir programı; etkin, uygulanabilir ve sürdürebilir bir politikası yok.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.