Tüm Kurdistan’ın kızıydı

Hatice ve Fatma Uyar

Hatice ve Fatma Uyar

  • Silopi’de Sêvê ve Pakize ile birlikte 8 yıl önce katledilen Fatma Uyar, bebekliğinde devlet terörüyle tanışan Kürtlerdendi. Mücadeleye katılımı da çocuk yaşlarda başladı. Gözaltına alındı, tutuklandı ama vazgeçmedi.
  • Katledildiğinde babası müebbet hapis cezasıyla cezaevindeydi ve hala tutsak. Annesi hapsedilip bırakıldıktan sonra mücadelesini sürdürüyor. Anne Hatice Uyar, “Gözyaşım durmadı hiç. Sadece benim değil, tüm Kurdistan’ın kızıydı” dedi.

Silopiya’da katledilen Fatma Uyar’ın annesi Hatice Uyar, “Yaşadıkça bu davanın takipçisi olacağım. Onlar asla unutulmasın” dedi.

Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ve Silopiya (Silopi) ilçelerinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen ve 2 Mart 2016’da son bulan sokağa çıkma yasaklarında katledilen yüzlerce insan, aradan yıllar geçse de ne hafızalardan siliniyor ne de sokaklardan. Halk, aradan geçen 8 yıla rağmen bırakılan mücadele mirasına sahip çıkarken, yitirdikleri canları ve tanıklıklarını unutmuyor ve unutturmuyor. Silopiya’da 4 Ocak 2016’da katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın cenazeleri, 5 Ocak 2016'da aileleri tarafından teşhis edildi.

Katledilen kadın siyasetçilerden biri olan Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar, duruşu, bakışı, sözü, yaşam felsefesi mücadeleyle yoğrulan ve direnişle geçen bir kadındı. Üç kurşun ve 5 mermi çekirdeği parçası ile katledilen Uyar, devletin saldırıları karşısında toprağını terk etmeyerek yurtseverlik duygusunu Kurdistan halkına bir kez daha gösterenlerdendi.

Bebekliğinde devletle tanıştı

27 yaşında katledilen Fatma, 28 Ağustos 1988’de Gabar Dağı eteklerinde bulunan Şirnex’e bağlı Dihok köyünde 7 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak yaşama gözlerini açtı. Henüz üç aylık bir bebekken devletin şiddet ve katliamcı zihniyetine maruz kaldı. Devletin Dihok’u boşaltması üzerine gördüğü baskılara karşı ailesi Milga Şantiyê köyüne gitmek zorunda kaldı. İki yıl bu köyde yaşayan aile, durmayan baskılar nedeniyle bu defa Şirnex merkeze taşındı.

 

Silopiya’da katledilen Fatma Uyar’ın annesi Hatice Uyar,

 

5 yıl cezaevinde kaldı

Şirnex’te okula başlayan Fatma, 5 yıllık eğitimin ardından okulu bıraktı. 2000’li yılların başında mücadele hayatına gençlik çalışmalarıyla başladı. Sonrasında ise 2009’da 21 yaşında tutuklandı. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 5 yıl önce Mardin, ardından ise Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuldu. Tutuklanmasından bir yıl sonra babası Reşit Uyar da tutuklandı ve müebbet hapis cezası verildi.

Kadın mücadelesine katıldı

Tahliyesinin ardından mücadeleyi bıraktığı yerden sürdüren Fatma, bu kez kadın çalışmalarında yer aldı. Kadın bilinci ve hassasiyeti ile tanınan Fatma, ev ev gezerek kadınları örgütlemeye başladı. Katledilene kadar da KJA bünyesinde çalışmalarına devam etti. Bu bilinçle 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları sürecinde toprağına bağlılığın bir göstergesi olarak toprağını ve arkadaşlarını terk etmeyen Fatma, sürecin öncü isimlerinden oldu.

 

 

Ailesi hedef alındı

Fatma’nın katledilişinin ardından önce cenaze törenine katılan ağabeyi hakkında soruşturma açıldı, annesi Hatice Uyar (50) ise “Örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Hatice Uyar, serbest bırakıldığından beri kızı Fatma’nın bıraktığı mücadele mirasını kaldığı yerden sürdürüyor.

Katledilişinin 8’inci yılında Annesi ve mücadele arkadaşı Hatice Uyar, katledilişinin 8. yılında JINNEWS’ten Öznur Değer’e konuştu.

Davasına bağlı biriydi

Yılların hiçbir şeyi değiştirmediğini ve faillerin hala hesap vermediğini belirten Hatice Uyar, yaşadığı müddetçe Fatma’nın mücadelesine sahip çıkacağını vurguladı. Uyar, “Fatma çok değerli bir kadın, bir arkadaştı. Henüz çocuk yaşta mücadeleye atıldı. Davasına çok bağlı biriydi. Bir gün Fatma’ya ‘Kızım sen bu işleri yapamazsın’ dedim. O da bana ‘Hayır anne sen anlamıyorsun bu tam da benim işim’ dedi. Dürüst ve bilgiliydi. Sürekli sokaktaydı, dışarıdaydı, çalışıyordu. Sokağa çıkma yasakları sırasında Şırnak’taydı. Ardından Silopiya’ya gitti ve iki arkadaşıyla birlikte şehit düştü” dedi.       

Tüm Kurdistan’ın kızı

“Biz anneyiz ve acımız çok büyük, yaramız çok derin” diyen Hatice Uyar, şunları söyledi: “Yaşadığım müddetçe bu davanın takipçisi olacağım. Sadece onun değil, tüm arkadaşlarının davasının takipçisi olacağım. Biz hepsinin annesiyiz. Hepsi bizim yüreğimiz. Fatma, her yaşta insanın arkadaşıydı. Çok değerli biriydi. O sadece benim değil, tüm Kurdistan’ın kızı. Onlar asla unutulmasın. Herkesin el ele vererek akan kanı durdurması gerekiyor. Annelerin gözyaşı dökülmesin artık. Benim gözyaşım durmadı hiç.” ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.