Ayak izlerini silen kadınlar

Kadın Haberleri —

Antigua / Karayipler

Antigua / Karayipler

  • Karayipler'deki Antigua'da kadınların öncülük ettiği bazı ada sakinleri iklim değişikliğine karşı mücadele ediyor.

Karayipler'deki Antigua'da çekilen sahiller, kasırgalar, kuraklık ve giderek boğucu hale gelen yazlar iklim değişikliğinin gözle görülür etkileri. Ancak kadınların öncülük ettiği bazı ada sakinleri iklim değişikliğine karşı mücadele ediyor.

11 yaşında adayı kurtaracak

"Gençlerin dünyayı kurtarması gerekiyor" diyor 11 yaşındaki kız çocuğu Kih'Nyiah McKay. Kih'Nyiah, kıyı erozyonunu yavaşlatmak için yerli ağaçlar dikmek, nesli tükenmekte olan kaplumbağaların yuvalama alanlarını korumak ve plaj kutuları yapmak için görevlendirilen kıyı bekçileri olarak eğitilen 60'tan fazla kız ve genç kadından biri.

Yerel STK Adopt-a-Coastline tarafından oluşturulan bu proje, Ağustos 2023’te 600 başvuru arasından seçilen 23 girişimden biri olarak Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu'ndan (GEF) 100.000 $ (80.000 £) hibe almaya hak kazandı. Fon, bu yıl Barbuda ile Nevis ve Carriacou olmak üzere üç küçük Karayip adasına daha yayılmasını sağlayacak. STK, 2009 yılında uzun süredir bölgede yaşayan Jennifer Meranto tarafından kuruldu.

Hem doğayı koruyor hem para kazanıyorlar

Adopt-a-Coastline'ın yönetici direktörü Kat Byles, çalışmanın önemli bir bölümünün kadınları ve kız çocuklarını "daha fazla söz sahibi olmaya" teşvik etmek olduğunu söylüyor. Adopt-a-Coastline aynı zamanda kız çocuklarına yardım kuruluşunun mağazasında satılmak üzere deniz enkazından takı, kuş kutusu ve bank yapmayı öğreterek mütevazı bir gelir elde etmelerine yardımcı oluyor.

Kadınların sesine ihtiyaç

Antigua'nın batı kıyısındaki Emekliler Plajı, program kapsamında kabul edilen ve toplum gönüllüleri tarafından temizlenip bakımı yapılan birkaç plajdan biri. Ekibin atılmış lastiklerden yaptığı, aksi takdirde uzakta sessizce tüten çöp sahasına gidecek olan çöp kutularını BBC’ye gösteren Kaiesha proje için "Küçük bir ülke olabiliriz ama sesimizi duyurmamız gerekiyor” diyor.

“Şu anda karar verici rollerde çoğunlukla erkekler var. Kadınlara da ihtiyacımız var. Onları olabildiğince fazla yer almaları, inandıkları şeyleri savunmaları ve seslerini yükseltmeleri için cesaretlendirmek istiyorum."

Çöp toplamaktan kurtarıcı olmaya

STK’nin kurucusu Jennifer Meranto ise işe adanın sahillerinden bin torba çöp toplayarak başladı: "Son 20 yılda Antigua'ya katkıda bulunduğum tüm çöpleri topladım. İnsanlar bir şeyi çöpe attıklarında onun yok olacağı gibi yanlış bir kanıya sahipler. Ama öyle değil; çöplerin çoğu okyanusa karışıyor. Kendi ayak izimi silmek istediğime karar verdim.” ANTIGUA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.