ÇIQMAZ KÛÇE
Her kim ki, hayat tesadüflerle dolidır, dêmişse insanlığın en doğri sözüni söylemiş. Bi dewrımcinın bile heyatında tesadüfler olabılır. Olur da, qardeşım ma hepsi baan denk gelır?
Gêçenlerde qardeşım Rıdo dêdi Reco abê hangi mewsimdeyıx? Dêdım dalğa gêçisen wula, bahardayız. Dêdi yani? Dêdım ne yanisi, mewsimi sordun söledim. Dêdi bıraq saf ayağına yatmayi, ARGK, HPG, bahar?! Kendi kendıme dêdım heywax, nasıl unuturam buni yaw hemen Hezro’ya gitmeliyim.
Her baharda eyalete gidip yıllıq planlama yapiyıx. Zaten şehirde kitlesel tutuqlamalar da başlamiş, bêlece abluqayi da yırtmiş oluram.
Dêdım en iyisi qazma kürek filan da alayım yanıma yol qontrolüne taqılsam diyecağım köyde bağ baxçemız war.
Sabah gittım demırciler çarşısından qazma kürek aldım onlari çamura batırdım. Üstüme de eski qiyafetlerımi giymişem onlara da çamur sürdüm.
Hezro dolmişına binmax için ilçe otogarına gittım baxtım Resul abênın dolmişi bekli. Resul abê 1990’larda 3 ay cezaewi yatmış 25 yıldır o 3 ayı anlati bitiremedi.
Baan dêdi Reco xêrdır bu ne hal? Dêdım abê bilisen köyde bağımız war, haftalardır orda çalışiyam, gêceleri orasi tehlikeli olduğu için şehre geliyem gündüz gine döniyem.
Dêdi anliyam seni hema benden saqlamana gerek yox biliyem niye gidisen, sawaş sürecindeyıx malum baharda hawa saldırısi çoq oli sığınaq qazmax şarttır. Dêdım abê ne elaqasi war yaw, inanmisansa gel gör.
Neyse, gittıx dolmişa bindıx. Bu Beytocan’ın “agır ketıye dılê mın”ıni çaldi arada axxx axx çeki. Baan baxti dêdi keşke senın gibi genç olaydım Reco. Dêdim abê senın ruhun gênçtır, waqti zamanında yapmişsan yapacağıni. Dêdi yoq Reco yoq, saan baqınca Fedeilerin Qelesi Alamuttaki Sılêmani göriyem. Dêdım o kimdır? Dêdi sende de eyni onun gibi adanmiş bi kişilıx we cesaretli bi fedailix göriyem.
Bu bêle Hezro’ya qadar qoltığıma vêrdi
Hezro’da indım. Dêdım çarşida kendıme oyalanayım aqşam hevalleri görmax için noqtaya giderem. Tanıdıqlara selam vêriyem, qehweleri filan geziyem bêle öğlene qadar oyalandım. Baxtım biri qorna çaldi. Döndüm babamın arqaaşi Seyda’nın traqtori. Dêdi Reco işin war? Dêdım aqşama qadar yox. Dêdi o zaman gel baan yardım êt, zaten üstün çamurdur traqtordeki gübreyi tarlada indırax u dönax. Qazma, küregımi de aldım traqtöre bindım.
Bi mühlet Diyarbaqır istiqametınde yol aldıx baxtım askerler yoli qapatmiş. Erabalar sıraya girmiş. Seyda dêdi sorsalar gübre kimındır söyle benımdır buğday için almişam. Dêdım niye yaw? Dêdi askerlerın yanında qoricilar war onlar beni tanilar, ben dêsem benımdır, benım tarlam dağa yaqın olduğu için hepsıni alırlar hema seni tanımilar.
Qontrol noqtasına yaqlaştıq, baxtım Resul abênın dolmişi da sırada. Beni görünce geldi dêdi Reco nêreye? Dêdım tarlaya gidiyıx, sen? Dêdi Diyarbaqır’a yolci götüriyem. Romorqun içine baxti, baan baxti gülümsedi. Dêdi sızın bu tarafta tarlanız yoq ki.. dewam êtti dêdi bu gübre hımm temam, bu gübreyle çoq vêrımli sonuç elde êdersız.
O esnada bi asker geldi dêdi nêreye? Dêdım tarlaya. Dêdi bu gübre nedır? Qafadan salladım dêdım 2550 kg amonyum nitrattır, hepsi benımdır, buğday tarlamız war oraya götüriyem, inanmısızse gelın. Asker çamurlu qıyafetlerıme baxti dêdi 10 kg qadar bıze vêrın baxçedeki güller için. Dêdim ne dêmax, hemen. Buna bi çuwaldan 10 kg qadar gübre vêrdım. Dêdi hadê gidın.
Etkisini televziyondan görürem zaten
Saatlerce yol gittıx. Traqtor dağ tarafına sapti. Dêdım Seyda ma senın bu tarlan Elazığ’dadır? Dêdi az qaldi. Dêdım o zaman dur ayıptır söylemesi ihtiyaç gidereyım. Traqtor durdi ben dereye indım sonra bi döndüm baxtım traqtorun yanında sivil giyimli silahli 2 kişi war. Yanlarına gittım selam vêrdım. Baxtım bunlar qorici degıl. Tanımiyam da. İçimden diyem walla ya qontradırlar ya da Tendürek ğrubi ihtiyaçlar için buraya gelmiş, Reco ayıx ol açıx vêrme.
Onlardan biri dêdi bu gübre bıze lazım ne qadara almişsanızsa fazlasıni vêrırız. Dêdım tarlanız nêrde? Dêdi tarlamız yoq. Dêdım o zaman ne yapacaxsız? Dêdi gübreyle ne yapılır? Dêdim ekinlere serpılır yagmur yağar mahsul çoğalır. Dêdi başqa? Aqlımda sabotaj war hema ne olur ne olmaz bilmezlıxtan geliyem. Dêdım walla televzonda diiler monotoftır nedır onın yapımında da qullanılır. Güldi dêdi hayır o gübreden yapılmaz hema tanqlari uçuran mayın gübreden yapılır. Maxsus dêdım errııkkk şimdi romorqta bomba taşiyıx bız? Seyda’ya döndüm dêdım yawaş sürmisen ya patlasaydi? Qaşo ewêlem ben.
O qonışan dêdi şimdi bi yere gidecagız orda nasıl yapıldığıni görürsen. Dêdım yoq abê sız yapın ben etkisini televziyondan görürem zaten, gelmiyeyım. Seyda dêdi Reco gel, fazlasıyla parami aldım zaten bıraxıp dönax ma sen tek başına bu tarlaların ortasında nêreye gidecaxsan? Mecbur bindım. Bunlar da romorqa bindi, silahlarıni gübre çuwallarının altına saqladilar. Biraz ilerledıx. Ben hala şüphedeyem, bunlar kim ecaba?! Biri dêdi qorıci köyünden gêç, uzaqtan gêçersax şüphe çekerız. İçimden dêdım quranıma yol qontrolünde benım mılis olduğumi anladilar u bu baan qurulmuş bi qomplodur.
Gel yaw nereye qoşisan?
Traqtörden atladım u qoşmağa başladım tarlada. Seyda we silahli adamlar baan bağırilar diyiler gel yaw nereye qoşisan? Êle xızli qoşiyam ki traqtör pêşıme vêrse baan yetışmez.
Hêç dinlenmeden güneş batana qadar qoştum. Bi köye wardım dêdım burasi nêresidır? Dêdiler sen kimsen? Niye dêmisız qoruci köyüne girmişem. Üstüm başım çamur icinde. Baxtım elelok yawrusi gibi herkes bağırmaya başladi, “sığınaqlaraaa gêçııınnn PKK köye girmiiiişşş”.
Cami hoperlorundan biri diyi “diqqat diqqat yüzlerce PKK’li şu anda köye girmiş ewlerınizden çıxmayın”. Etrafa baxtım kimse yox.
Bu sefer ordan qaçtım. Asfalt yola çıxtım baxtım eqrep, panzêr, kirpi, qobra we ambulans Diyarbaqır tarafından geliler. Dêdim ecaba ne oldi yaw? Yawaşladım.
Öndeki eqrep yanımda durdi. Dêdi kimsin? Üstümi işaret êttım dêdım abê görüsız tarladan geliyem. Dêdi ortalıxta gezınme burdaki köyleri PKK’nin intihar komandolari basmış. Dêdim abê o zaman ben sizi tutmiyayım gidin yaqalayın onlari. Hepsi son xızla yanımdan gêçti. Dêdım Reco Allah senın bılêtıni kesmiş fazla mesai yapisan bu heyatta. Arqama baxmadan Hezro istiqametınde ilerliyem baxtım bi araba qorna çaldi arqada. Qorxidan ellerimi qaldırdım dêdım üstümde bişi yoq tanqla ateş etmeyin.
Azraille tarlalarda qowalamaca oyniyam
Geldi yanımda durdi. Dêdi wulan eceline susamişsen yolda yürisen, hawada heliqopter aşağıda asker qayni. Bu ses... Döndüm baxtım Hezro minibüsi we Resul abê. Dêdim abê sen benım duamsan yoxsa baan nıfırsan anlamadım gitti.
Resul abê dedi yaw Reco sen neler çewırisen? Dêdım abê senin fedai Sılêman wardi ya. Dêdi êê? Dêdım o Sılêman’i Alamut Qelesinde dünya alem seveydi, yaw bugün 3 defa ölümden döndüm, sen ondan bahsettın, onun ruhi içime qaçti, sabahtan beri azraille tarlalarda qowalamaca oyniyam.
Resul abê dêdi Reco bu aqşam mısafirımsan. Êle bi yorgunam ki hayır diyemedım. Kendi kendıme dêdım o qomploydi neydi oni netleştırmeye qadar buluşma noqtasına saqın gitme Reco, taqipte olabılırsın.
Aqşam yemek yêdıx bu başladi Diyarbaqır cezaewınde beni önce Fılistin asqisına astilar, baxtilar çözülmiyem Vietnam çarqına bağlayıp çewırdiler. Bi ara Qolombiya quyusundan bahsedidi o ara ben uyudum.
Sabah uyanır uyanmaz dêdım Resul abê benım acilen Diyarbaqır’a dönmem lazım. Dêdi hadê zaten ilk sefer benımdır. Temiz qıyafet giydım gittıx dolmişa bindıx.
Hala yorgunam. Diyarbaqır’a qadar uyudum. Telefonım çaldi, arayan babam, tam açma tuşuna bastım booomm! Êle bi ses duymamişam ömrümde. Dolmişın tawanına yayli top gibi 4-5 defa çarpıp indıx. Dêdım walla sonunda azraile yaqalandım.
Baxtım Resul abê direksona yapışmiş u donmiş. Dêdım abê nêrdeyız, ne oldi? Dêdi sırat köprüsi arqada qaldi. Resul abê qopmiş. Erabadan indım ortalıx ana baba güni. Caddeye baxtım Baglar’daki emniyet müdürlüğünün oraya benzi.
Reco Diyarbaqır yıqıldi nêrdesen?
Önümden bi adam qoşidi dêdım abê nêrdeyız? Dêdi eskiden buralar hep emniyet müdürlüği binalarıydi artıq yox. O da uçmiş. Emniyetın etrafındaki diwardan içeri baxtım hahoo bi çuqur oluşmiş diisen 3 metre daha derine inılse dünyanın ortasına ulaşıli. Dêdım Reco burdan uzaqlaş, anaların nıfırlari qabul êdıldi, emniyet galaksiden göktaşi saldırisına uğradi.
Doğrica ewe gittım. Babam dêdi nêrdesen wula dünden beri, telefoni da açmisan? Dêdım benle Meheme Sedolarda qaldıx. İçeri gêçtım daha soluqlanmadan qapi çaldi. Sedoyla Mehemenın sesi geldi içeri girdiler beni görür görmez dêdiler Reco Diyarbaqır yıqıldi nêrdesen? Dêdım ne olmiş? Sedo dêdi bi tamirci emniyet müdürlüğüni hawaya uçurmiş. Babam dêdi ê Reco sızın yanınızda degıldi? Bunlar birbirıne baxti dêdiler he yanımızdan ayrıldıqtan sonra patlama oldi meraq êttıx. Babam bişiler söyledi çıxti. Anam bıze bişiler hazırladi sofraya oturdux gine qapi çaldi. Bu sefer gelen Resul abê. Dêdi Reco ewde? Anam dêdi he. İçeri girdi baan baxti. Dêdım xêrdır Resul abê? Gözleri doldi dêdi bi efsaneyle ayni çağda yaşadığım için çoq şansliyam. Dêdım ne oldi? Dêdi arqaaşlar güvenılırdır? Dêdim he. Dêdi HPG açıqlama yapmiş, Emniyetın altına tünel qazılmiş u 2540 kg amonyum nitratla hawaya uçurulmiş. Dêdım yani? Dêdi Reco rica êdiyem bu sefer mütewazi olma. Dêdım abê açıx qonış yaw ne dêmax istisen? Dêdi Reco tünelden çıxmiş gibi üstün başın çamur içinde elınde qazma kürekle dün sabah Hezro’ya geldın, 2550 kg gübreyi aldın 10 kg askere vêrdın qaldi 2540 kg, bu sabah Emniyetın yanına wardıx telefonıni nasıl elıne aldın emniyet hawaya uçti, ma bunların hepsi tesadüftür?
Sedo we Meheme’nın ağızlari bi qarış açılmış Resul abêyi dinliler. Üçi de baan heyran heyran baxi. Dêdım benle elaqasi yoq, yapan yapmış fazla qurcalamayın.
Dr.Bahoz Erdal bile açıqlama yapıp tünel eylemıni HPG adına üstlendi hema Sedo, Meheme we Resul abê hala benım yaptığıma inanilar.

Karikatür: İlhami ERDOÐAN