Tunus'da otoriterleşme eleştirisi

Dünya Haberleri —

foto: AFP/TUNUS

foto: AFP/TUNUS

  • Tunus’ta 25 Temmuz’ da başbakanı görevden alan, Meclis’in tüm yetkilerini donduran Cumhurbaşkanı Kays Said’in, gerekli hukuki süreci işletmemesi eleştiri konusu olurken, Said’in ülkenin anayasasını değiştirmeye hazırlandığının mesajını verdi.

 

Tunus’ta 25 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentoyu feshetti, başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı, Meclis’in tüm yetkilerini dondurdu ve İhvancı Nahda Hareketi lideri Gannuşi’nin parlamentoya girmesine izin vermedi. Ülkede bazı kesimler kararı “İslamcıların iktidarı ele geçirme girişimine karşı bir tutum” olarak gördü, bazı kesimler ise “darbe” olarak adlandırdı. Said, bu kararını Anayasa'nın 80. maddesine dayandırmıştı, ancak anayasaya göre kararın yürürlülüğe girmesinden 30 gün sonra yeni bir hükümetin atanması gerekiyor. Said, ülkedeki tehlikenin sona ermediği gerekçesiyle, ülkede uygulanan olağanüstü hal süresini “ikinci bir emre kadar” uzatmıştı.

Başkanlık sistemine geçiş hazırlığı

Reuters’e konuşan Cumhurbaşkanı Said, ülkenin anayasasını değiştirmeye hazırlandığının mesajını verdi. Said, 2014 yılında hazırlanan anayasaya saygı duyduğunu ancak bu anayasanın “ebedi olmadığını” ve değiştirilebileceğini belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli "Sky News Arabia" televizyonuna açıklamalarda bulunan Tunus Cumhurbaşkanı Danışmanı Velid el-Huccam da 2014'te kurulan siyasi sistemin artık sürdürülebilir olmadığını ve ülkede başkanlık sistemine geçilmesi yönünde hazırlık yapıldığını duyurmuştu.

Sendikalardan erken seçim çağrısı

Ülkede emek örgütleri ve sendikalar da Cumhurbaşkanı Said’in başkanlık sistemine geçiş hazırlıklarına tepki gösterdi. Tunus Emekçileri Partisi, “Hukuki sürece saygı duymadan keyfi bireysel kararlarla sistemi değiştirme eğilimi, güç tekeli olmak için devlet erklerinin kullanılması ve kamuoyunun harekete geçirilmesi, bu süreci darbe yolunda atılmış bir adım haline getiriyor” açıklamasını yaptı.

Tunus Genel İşçi Sendikası da (UGTT) yeni parlamentonun bir an önce kurulması gerektiğini belirterek erken seçim çağrısı yaptı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.