Said’in yetkileri arttı

Dünya Haberleri —

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said

  • Tunus’ta Devlet Başkanı Said’e geniş yetkiler veren Anayasa değişikliği taslağı seçmenlerin yüzde 75’inin boykotuna rağmen referandumdan geçti. 

Tunus’ta Pazartesi günü yapılan referandumda oy kullananlar ülkede iktidarı tek başına elinde tutan Devlet Başkanı Kays Said'e daha fazla yetki veren yeni anayasayı onayladı. Bu sonuçlarla, Anayasa taslağını siyasal partiler ve toplumsal kuruluşlarla müzakere etmeksizin oylamaya sokan Said 5 yıl boyunca Tunus'u parlamentodan da üstün bir güçle yönetme hakkını yasal olarak elde etmiş oldu. 

Tek adam rejimi

Yeni anayasayla artık Devlet Başkanı, hükümet başkanını ve üyelerini atayabilecek. Devlet Başkanı hiçbir şekilde görevden alınamayacak ve herhangi bir denetim mekanizmasına da tabi olmayacak. Tunus Halk Meclisi’nin yanı sıra “Bölgesel ve Yerel Ulusal Konseyi” adıyla ikinci bir meclis daha kurulacak.

Yüzde 75 istemiyor

Ancak halkın büyük çoğunluğu değişikliklere karşı çıkıyor. Sandık çıkış anketine göre, oylamaya katılım da yüzde 25'te kaldı. 9 milyon seçmenin sadece 2,25 milyonu oy kullandı. Yani halkın 75’i oylamayı boykot ederek anayasa değişikliğine karşı olduklarını açıkça ortaya. Muhalif partilerden oluşan Ulusal Kurtuluş Cephesi de yeni anayasa referandumunun başarısız olduğu gerekçesiyle dün Said’e istifa çağrısı yaptı. Ulusal Kurtuluş Cephesi değişikliklere karşı olduklarını açıklamış ve boykot çağrısında bulunmuşlardı. 

TUNUS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.